Handelingen

Warnsveld, Kerkplein 1 - Martinus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Martinus
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Warnsveld - Leesten
Provincie: Gelderland
Gemeente: Zutphen
Plaats: Warnsveld
Adres: Kerkplein 1
Postcode: 7231AE
Inventarisatienummer: 12391
Jaar ingebruikname: 11 e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 38316

Geschiedenis

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk (St. Martinus). Toren ca. 1100-XV B; koor ca.1400; schip XV B. Gerestaureerd na 1954 door J. Heineman. Driebeukige pseudobasiliek met ingebouwde toren. Koor en noorder koorkapel overwelfd, schip en zijbeuken vlak gedekt. De scheibogen van het schip rusten op cilindervormige Bentheimerstenen zuilen. De schipsmuren zijn met tufsteen bekleed. Klok; zandstenen zerk van Bernard de Rijcke (ca.1600).

Orgels

Hoofdorgel

Eenklaviers orgel, in 1836 gemaakt door C.F.A. Naber voor de Herv. Kerk te Raalte. In 1972 gerestaureerd en overgeplaatst naar Warnsveld door de Gebr. Reil. Hoet hoofdorgel is in 2006 gerestaureerd door Gebr. Reil.

Koororgel

Het twee klaviers koororgel is in 1980 gebouwd door firma Blank.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 10 oktober 2006.

Op zaterdag 11 november wordt in Warnsveld een boek gepresenteerd over de geschiedenis van de Martinuskerk in Warnsveld vanaf de Reformatie, zo meldt dagblad de Stentor. Aanleiding is een reeks artikelen die de inmiddels overleden oud—voorzitter van de kerkvoogdij Jacobus (Koos) van Dieren van 1980 tot 1996 over de historie in het kerkblad schreef. Koos van Dieren was geïnteresseerd in de geschiedenis van de kerk. De resultaten van zijn speurwerk in de kerkelijke archieven publiceerde hij maandelijks onder de titel ”Pastores en parochianen” in het kerkblad van de hervormde gemeente van Warnsveld. Na zijn overlijden kwam zijn ”Kleine historie van de Martinuskerk” via zijn weduwe in handen van de archiefgroep die zich bezighoudt met het ordenen van de kerkarchieven, in verband met het overbrengen ervan naar het Stads— en Streekarchief in Zutphen. In die groep ontstond het idee om, op basis van deze erfenis, een boek over de geschiedenis van de kerk te laten verschijnen. Aanjager was het voormalig kerkenraadslid Henk Mulder, die stadsarchivaris Jaap Riemens als coördinator en eindredacteur wist te strikken.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur