Handelingen

Wassenaar, Parklaan 28 - Sint Jozef (1962 - 2022)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Wassenaar, Parklaan 28 - Sint Jozef)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Sint Jozef
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Wassenaar
Plaats: Wassenaar
Adres: Parklaan 28
Postcode: 2241XN
Jaar ingebruikname: 1962
Architect: Laan, J. van der
Huidige bestemming: gezondheidscentrum
Monument status: gemeentelijk monument
Sonneveld-index: 03675


Geschiedenis

Grote moderne kerk met toren in het noordoosten van Wassenaar. Bossche School kerk.

De St. Jozefparochie werd opgericht in 1930, als derde parochie in Wassenaar, en omvat het gebied Wassenaar-Noord. De noodkerk stond aan de Deijlerweg, ter hoogte van het huidige Rozenplein. Pas in 1962 kon de definitieve kerk aan de Parklaan in gebruik worden genomen. Deze kerk kwam gelijktijdig met de buurt tot stand, de naoorlogse uitbreiding van Wassenaar.

De bijna vierkante zaalkerk met terzijde staande toren geldt als een belangrijk laat werk van Jan van der Laan en is gebouwd onder invloed van de Bossche School van diens broer Dom Hans van der Laan. De veertien gebeeldhouwde kruiswegstaties tegen de westmuur, vanuit de kerk gezien links naast het hoofdportaal, dateren uit 1987 en werden gemaakt door B. Wawoe-Ziegler. In 1991 is tegen de zuidgevel een aanbouw met nevenfuncties toegevoegd naar ontwerp van J.P.M. Goudeau. Dezelfde architect ontwierp in 1982 de huidige achterwand van het priesterkoor.

  • 2022 - Het kerkbestuur van de Augustinusparochie in Wassenaar heeft in overleg met het bisdom Rotterdam de Sint-Willibrorduskerk aan de Kerkstraat aangewezen als centrale parochiekerk voor de toekomst. Dat betekent dat de beide andere rooms-katholieke kerken, de Goede Herderkerk aan de Stoeplaan (gebouwd in 1923) en de Sint-Jozefkerk aan de Parklaan (uit 1931), op termijn zullen worden gesloten.
  • 2022 - Zondag 20 maart is met een laatste viering de St. Jozefkerk aan de eredienst onttrokken.

Orgels

Hoofdorgel

Het hoofdorgel is gebouwd door J. Stevens in 1966. Men maakte gebruik van orgelkas van een huisorgel gebouwd door Cavaillé-Coll / Mutin uit de negentiende eeuw.

  • 2022 - H. Jozefkerk (R.K.): De kerk is dit voorjaar 2022 aan de eredienst onttrokken en wordt gezondheidscentrum. In de kerk stond een orgel van Stevens (1966), met een kast van een salonorgel van Cavaillé-Coll & Mutin. Het plan was dit orgel te verhuizen naar de H. Willibrordkerk in Oegstgeest, deel uitmakend van dezelfde streekparochie van de H. Augustinus. De renovatie- en verplaatsingskosten van dit orgel blijken echter te hoog en het orgel wordt overgenomen door een orgelbouwer.
    • (Bron:Contactbrief 149/2022)

Kistorgel

Het kistorgel is gebouwd door firma Klop in 1994.

In de media

  • Uit ' parochie-augustinus.nl d.d. 2 februari 2018

Op 1 februari heeft het bestuur van de parochie H. Augustinus haar standpunt bekendgemaakt omtrent de keuze van de centrale kerk voor de toekomst van Wassenaar. Er zijn momenteel nog drie kerken in Wassenaar, t.w. De Goede Herderkerk aan de Stoeplaan, de St. Jozefkerk aan de Parklaan en de Sint Willibrorduskerk aan de Kerkstraat. De keuze over welke Wassenaarse kerk de parochie in 2030 wil beschikken is gevallen op de Sint Willibrorduskerk. Er volgt een traject van goedkeuring voordat dit standpunt met de keuze omgezet is in een besluit.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur