Handelingen

Weert, Biest 43 - Paterskerk (1526 - 2015)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Paterskerk
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Weert
Plaats: Weert
Adres: Biest 43
Postcode: 6001AN
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1526
Architect:
Huidige bestemming: evenementencentrum
Monument status: Rijksmonument 38456

Geschiedenis

Historische kloosterkerk met dakruiter van het Minderbroeders Franciscanenklooster "Sint Hiëronymus". Barok meubilair.

Klooster buiten gebruik in 1973, sindsdien verzorgingshuis. Kerk gerestaureerd in 2015.

Sinds 2015 in gebruik als, c.q. te huur voor, diverse evenementen.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Franciscanenkerk en klooster, gelegen op een omgracht terrein waar vroeger de Aldenborch van de graven van Horn stond. Laatgotische kloosterkerk, die niet georiënteerd is, bestaande uit een diep op het noorden gericht koor, een dwarsarm en een schip met zijbeuk. Rijke inventaris o.a.: oksaal, altaren, orgel, XVII, preekstoel, XVIII. Tegen de koorsluiting aangebouwd een kapel, 1652. Kloostergebouwen XVII-XVIII, o.a. hoofdgebouw, losse zijvleugel, kloosterpoort tussen twee huisjes, XVII. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van een anonieme gieter, 1668, diam. 65 cm, een klok van P. de Clerck, 1641, diam. 35 cm en een klok van een onbekende gieter uit 1559. In de tuin een combinatie van drie verschillend georiënteerde zonnewijzers.

Orgels

Oude orgelkas aan de zuidzijde van de kerk

Vanuit de zuidzijde van de kerk is de oude orgelkas zichtbaar. Dit orgel is destijds gebouwd door Van Dinter in 1851 (hoofdwerk); in 1864 bouwde dezelfde firma een rugwerk voor het orgel. In 1921 bouwde firma Vermeulen een nieuw orgel in de bestaande orgelkas. Inmiddels is de zuidzijde van de kerk niet meer in gebruik als kerk en bevinden zich in de orgelkas geen pijpen meer.

Vermeulen orgel aan de noordzijde van de kerk

Het koorgedeelte (noordzijde) van de kerk wordt nog gebruikt als kerk. Firma Vermeulen bouwde in 1968 een orgel, dat ruggelings geplaatst werd t.o.v. de oude loze orgelkas van de zuidzijde van de kerk.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur