Handelingen

Wehe den Hoorn, Kerkstraat 21 - 't Marnehoes

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: 't Marnehoes
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Groningen
Gemeente: Het Hogeland
Plaats: Wehe den Hoorn
Adres: Kerkstraat 21
Postcode: 9964AC
Inventarisatienummer: 01325
Jaar ingebruikname: 13e
Architect:
Huidige bestemming: cultureel centrum
Monument status: Rijksmonument 24025

Geschiedenis

Op een hoog kerkhof ligt de geel gepleisterde historische kerk van Wehe. Na een grondige restauratie in de jaren 1980 jaren dient ze tegenwoordig als cultureel centrum voor het Marnegebied. Het gebouw is eigendom van Stichting Oude Groninger Kerken. De kerk werd in de 13e eeuw gebouwd en heeft een rechthoekig grondplan. De bakstenen toren met zijn achtkante bovendeel dateert uit 1756. Op het plafond van de kerk is een moderne schildering van Mathijs R.

Monumentomschrijving Rijksdienst

HERV.KERK en TOREN op ruim kerkhof. Rechtgesloten kerkgebouw, blijkens zeer zwaar muurwerk van grote steen middeleeuws. De deels uit hetzelfde materiaal opgebouwde toren is in 1656 verhoogd en van een westelijke ingang voorzien blijkens gedenksteen boven die ingang. Twee 18e eeuwse banken met gesneden panelen samengesteld uit herenbanken van het ter weerszijden van de preekstoel; epitaaf met marmeren vaas, 1857. Een aantal zerken 17e en 18e eeuw.

Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, 1656.

Het orgel

De voormalige Hervormde kerk van Wehe-Den Hoorn heeft een orgel van de hand van Doornbos uit 1923. Er zit gedeeltelijk oud pijpwerk in, maar de rest is fabriekspijpwerk van zink. Het vorige orgel van de kerk werd in 1839 aangekocht bij Abraham Meere.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur