Handelingen

Weiteveen, Zusterweg 21 - Maria Koningin van de Vrede

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maria Koningin van de Vrede
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Drenthe
Gemeente: Emmen
Plaats: Weiteveen
Adres: Zusterweg 21
Postcode: 7765AX
Inventarisatienummer: 14656 14234
Jaar ingebruikname: 1918
Architect: Brugman, J.J. / Elmpt, A. Th. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Provinciaal monument


Geschiedenis

Kerk gebouwd in 1918 onder architectuur van de Groninger architect Van Elmpt in sobere expressionistische stijl. Bij de kerk een metalen klokkenstoel. Nog steeds in gebruik door de parochie.

In 1925 ontstond grote beroering, omdat het tabernakel was gestolen. Weiteveen haalde hiermee het landelijke nieuws. Bij een massale zoektocht vonden twee jongens bij toeval het tabernakel terug in de berm van een veenweg, bedekt met heideplaggen. Het werd in een processie teruggedragen in de kerk. Behalve aan dit voorval besteedden de (katholieke) media ook aandacht aan de bittere armoede in de veenkolonie. Daarop kwamen uit het hele land schenkingen binnen, zodat de kerk niet alleen een nieuw tabernakel, maar ook een nieuw altaar en enkele andere attributen kon aanschaffen. Het oude altaar werd verwerkt in een monument bij de kerk. Het tabernakel is te zien in een kapel op de Rooms-Katholieke begraafplaats. (bron: Wikipedia)

Zusterhuis door J.J. Brugman, ten westen van de kerkzaal. Ingrijpend verbouwd en uitgebreid in 1950, vergroot 1972. Het zusterhuis is nu een pension.

Externe links


Afbeeldingen