Handelingen

Westerhoven, Loverensedijk - St. Valentinuskapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Bergeijk
Plaats: Westerhoven
Adres: Loverensedijk
Postcode:
Sonneveld-index: 08592
Jaar ingebruikname: 1947
Architect: Valk, H.W.
Huidige bestemming: kapel
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Buitengewoon belangrijke, charmante wegkapel. Verving een oudere kapel ter plaatse. Nog altijd wordt op of rondom Valentijndag, 14 februari, een lichtprocessie gehouden naar deze kapel, vanuit de St. Servatiuskerk in Westerhoven.

  • 2022 - Van het kapelletje aan de Loverensedijk is na de brand donderdagmiddag 1 april 2022 vooral het dak zwaar gehavend. De leistenen zijn op de grond gevallen en liggen tussen de plantjes.

Bedevaartplaats

De verering van St. Valentinus te Westerhoven heet van een vroege datum te zijn. De devotie intensiveerde zich na het herstel van het kapelletje bij het Valentinusputje aan de Keersop in 1947 en kreeg toen ook meer structuur. Vanaf dat jaar werden er vanuit de parochiekerk processies naar het kapelletje gehouden, waaraan bijna uitsluitend inwoners van Westerhoven zelf deelnamen. Na een inzinking van de verering in de jaren 1970 werd in 1980 door de kapelmeesters de lichtprocessie naar de kapel in ere hersteld en met succes gepropageerd. Sinds de jaren 1990 krijgen de heilige en de plaatsen waar hij te Westerhoven vereerd wordt, regelmatig aandacht van de pers, omdat Valentijnsdag met hem in verband wordt gebracht.

MIP omschrijving (MIP nummer: KL124-000491)

  • Gevels en materialen: Baksteen.
  • Dak en bedekking: Leibedekking.
  • Omschrijving: Kapel met put ter verering van de H. Valentinus (herbouwd in 1945). Eenvoudige eenbeukige kapel met steunberen en decoratief witwerk. Open kapconstructie. Architect H.W. Valk.

Externe links

Afbeeldingen