Handelingen

Westervoort, Dorpstraat 109 - Sint Werenfridus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Werenfridus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Westervoort
Plaats: Westervoort
Adres: Dorpstraat 109
Postcode: 6931BG
Inventarisatienummer: 121409 12410
Jaar ingebruikname: 1912
Architect: Nicolaas Molenaar (1850-1930).; Remmen, R.Th. van (herbouw 1951)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

R.-k. parochiekerk St. Werenfridus, oorspronkelijk ontworpen als neogotische kruisbasiliek met fronttoren door Nicolaas Molenaar. Zware oorlogsschade 1945 door het opblazen van de toren. Herstel door R.Th. van Remmen in 1951, maar zonder de herbouw van de toren.

  • 2019 - De kerken in Babberich, Giesbeek, Groessen, Loo, Herwen, Oud-Zevenaar, Pannerden, Spijk en Westervoort komen te koop. Als een nieuwe eigenaar voor de gebouwen is gevonden, worden de kerken aan de eredienst onttrokken. De reguliere zondagsvieringen stoppen per 1 januari 2021.
  • 2022 - De Westervoortse Werenfriduskerk wordt een multifunctioneel centrum ten behoeve van het dorp. Bovendien worden in het gebouw en in de pastorie vijftien huurappartementen gebouwd voor jongeren.

Orgel

Het orgel is gebouwd door Adema-Schreurs orgelbouw in 1951 ter vervanging van het orgel dat in de oorlog verloren ging.

In de media

Uit Het Centrum, 4 april 1928.

INWIJDING VAN HET NIEUWE ORGEL TE WESTERVOORT.

Palmzondag heeft te Westervoort ds plechtige inzegening plaats gehad van bet nieuwe orgel in de H. Werenfridus-Kerk aldaar, welks inwijding geschiedde door den H.Eerw. Heer G. Reuvekamp, Deken te Didam. Het plechtig Lof werd gecelebreerd door Deken Reuvekamp, met assistentie van de Weleerw. Heer Smit te Didam en Golbach te Duiven, terwijl door den Weleerw. Heer H. Tervoert een schoone feestrede werd gehouden. Het zangkoor, onder leiding van den heer R. Oversteeg, met orgelbegeleiding van den heer H. Steentjes, voerde de lofzangen verdienstelijk uit.

Adema-orgel (1928), verloren gegaan in 1945

Het orgel werd meesterlijk bespeeld door den heer Willem van Bruggen uit Deventer, dis orgelnummers liet hooren van Lux, Hollins, Guilmant, Händel en Benoît. Het orgel is door den heer Joseph Adema te Amsterdam gebouwd en onder leiding van den H.Eerw. ZGel. Heer Dr. C. Huygens uitgevoerd. De fabrikant, de heer Jos. Adema, heeft eer met dit werk ingelegd. Hulde aan den Z.Eerw. Heer W. Hoogveld, Pastoor te Westervoort, op wiens initiatief dit werk tot stand kwam. Katholiek Westervoort mag gefeliciteerd worden met dit mooie instrument.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur