Handelingen

Wezep, Kerkweg 6 - Kruiskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kruiskerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Oldebroek
Plaats: Wezep
Adres: Kerkweg 6
Postcode: 8091EZ
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1969
Architect: Egberts, D.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Interessante moderne kerk met toren.

De Kruiskerk in Wezep is van dezelfde architect als de Pelgrimskerk in Breda, en vertoont hiermee ook grote gelijkenis, zoals de kleurrijke glas-appliqué ramen. Het meest afwijkend is de toren, waarin drie klokken hangen, terwijl er bij de Pelgrimskerk in Breda één klok in de toren hing.

Externe Links

Orgel

Het orgel is in 1968 gebouwd door de firma Van den Berg & Wendt (Zwolle/Nijmegen).

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Gedekte fluit 4' - Roerquint 2⅔' - Gemshoorn 2' - Mixtuur 1⅓' 4 sterk - Trompet 8' - Tremulant.
  • Borstwerk, in zwelkast (manuaal 2): Holpijp 8' - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Octaaf 2' - Quint 1⅓' - Sesquialter 2 sterk - Dulciaan 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Prestant 8' - Fagot 16' - Schalmei 4'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Borstwerk aan Pedaal - Borstwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

In de media

Bron
www.locourant.nl, 27 januari 2018

Kruiskerk Wezep viert 50 jarig bestaan op 4 februari 2018

WEZEP - Op 4 februari, ook de zondag van het werelddiaconaat, wordt er in een feestelijke eredienst het50 jarig jubileum van de Kruiskerk aan de Kerkweg in Wezep gevierd. Het is een dienst waarin ds. Han Wilmink voorgaat. Hij is sinds afgelopen zomer de nieuwe predikant van de Kruiskerk en geniet landelijk ook bekendheid als de kookdominee. De muzikale medewerking wordt verzorgd door Arjan en Edith Post op trompet, prof. dr. Doeke Post op orgel en Claire Hooyer op piano. De dienst begint om 09.30 uur. Iedereen is van harte welkom om deze dienst bij te wonen. Ook na de dienst bent u welkom voor een kop koffie, thee of fris met wat lekkers erbij. Ter gelegenheid van dit jubileum zal prof. dr. Doeke Post, al 50 jaar organist van de Kruiskerk, dit weekend zijn boek presenteren: ‘Een halve eeuw Kruiskerk - even omkijken’. Voor leden van de Kruiskerk wordt dit boek door de kerkenraad aan alle leden als jubileumherinnering aangeboden. Voor wie dit boek ook graag wil? Het is tegen betaling verkrijgbaar. Nadere informatie hierover volgt. Ook worden dit weekend de ideeën voor renovatieplannen middels een korte 3d presentatie getoond.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur