Handelingen

Willemstad, Landpoortstraat 34 - Maagd Maria (1875 - 2013)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maagd Maria
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Moerdijk
Plaats: Willemstad
Adres: Landpoortstraat 34
Postcode: 4797AN
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1875
Architect: Soffers, P.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

plattegrond

Kleine kerk met toren. Na zware oorlogsschade verbouwd en uitgebreid 1950.

  • Deze verbouwing en uitbreiding was totale nieuwbouw, na verwoesting van het kerkgebouw uit 1875 naar ontwerp van P. Soffers.

Slotviering als R.K. kerk vrijdag 31 mei 2013. Het gebouw is verkocht aan een particulier. Het exterieur is intact gebleven.

Geschiedenis. Bron: wierookwijwaterenworstenbrood.nl (website van het BHIC)

De Mariakerk in Willemstad; Henk Buijks vertelde op 9 februari 2015 om 08:44 uur

Willemstad heette nog Ruigenhil, toen het een zelfstandige parochie werd. Het dorp is in 1565 gesticht in een nieuwe polder en het jaar daarop werd er een pastoor benoemd. Die droeg de missen aanvankelijk bij iemand in huis op. Groot zal het dorp toen nog niet geweest zijn.

Maar als snel brak de Tachtigjarige Oorlog uit en verjoegen de geuzen de pastoor. De meeste inwoners van het dorp werden protestant.

In 1832 herhaalde de geschiedenis zich: ook toen werd Willemstad een zelfstandige parochie en moest de pastoor zich voorlopig behelpen met een kerkruimte in een particuliere woning. Achter die woning werd twee jaar later een schuur als kerk ingericht.

De schuur werd al snel bouwvallig en in 1872 brachten katholieken uit het hele bisdom Breda — de pastoor van Willemstad had hen allemaal persoonlijk bezocht — geld bijeen om hun geloofsgenoten in Willemstad eindelijk een fatsoenlijke kerk te geven. Die werd in 1875 ingewijd, maar helaas als gevolg van oorlogshandelingen in 1944 verwoest.

Zes jaar later stond er weer een nieuwe kerk. Maar het teruglopende aantal gelovigen leidde tot een fusie van een parochies. De Mariakerk in Willemstad was één van de kerken, die daarbij in 2013 werden gesloten.

Monumentomschrijving CultuurHistorische Waardekaart

Schip onder zadeldak. Oostgevel met vierkante klokkentoren onder tentdak. De eenbeukige kerk bevat vijf traveeën met rondboogvensters.

In de media

Uit BN de Stem 31 mei 2013

De katholieke kerk in Willemstad heeft gisteren definitief de deuren gesloten. Het is de eerste van zes kerken binnen de Immanuëlparochie die de komende maand sluiten.

Externe links

Afbeeldingen