Handelingen

Wilnis, Dorpsstraat 20 - Ontmoetingskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Ontmoetingskerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: De Ronde Venen
Plaats: Wilnis
Adres: Dorpsstraat 22
Postcode: 3648AH
Inventarisatienummer: 00552
Jaar ingebruikname: 1912
Architect: Rothuizen, J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 511963 (orgel)

Geschiedenis

Van oorsprong Gereformeerde Kerk, daterend uit 1912 en sindsdien meermalen in- en uitwendig verbouwd en uitgebreid. Dit kerkgebouw verving het eerste houten kerkgebouw, in gebruik van 1890 - 1912, op het terrein van van de voormalige scheepswerf Haring.

  • Literatuur: H. Brouwer, Kroniek van een honderdjarige; Wilnis 1988, 79 blz.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Gereformeerde kerk vanwege het orgel met twee manualen en vrij pedaal, gemaakt door de firma Bevington & Sons te London rond 1860 voor een kerk in Birmingham. In 1981 geplaatst in de Gereformeerde kerk te Wilnis.

Orgel

  • Het instrument in de Gereformeerde Kerk te Wilnis is een oud Engels orgel, gebouwd rond 1860, en rond 1982 in Wilnis geplaatst. Het vorige orgel, gebouwd door de firma M. Spiering in 1920, was al eerder afgebroken. Alleen het front met de balustrade waren in de kerk blijven staan.
  • Het Engelse instrument werd gebouwd door de firma Bevington & Sons, en is afkomstig uit de Lady Margareth Church in Londen. De Engelse orgelbouwer Martin Renshaw restaureerde het en plaatste het over naar de nieuwe locatie. Hierbij werd de (niet originele) Oboe 8' op Swell vervangen door een Mixture en de Cornopean 8' werd uitgebreid met het groot octaaf. Adviseur bij de aankoop en de restauratie was Hans Kriek. Op 12 januari 1982 is het orgel in gebruik genomen met een bespeling door Hans Kriek.
  • Het orgel is in 2005/2006 gerestaureerd door de firma Hendriksen & Reitsma. Adviseur bij de restauratie was Peter van Dijk. Op 25 maart 2006 is het orgel weer in gebruik genomen. Het werd bij deze gelegenheid bespeeld door de adviseur, en verder door Peter Kruiswijk, organist van de kerk, en Arie Schüller, lid van de orgelcommissie. Het kerkgebouw kreeg op dezelfde dag de nieuwe naam 'Ontmoetingskerk'.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur