Handelingen

Wissenkerke, Voorstraat 20 - Opstandingskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Opstandingskerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente te Kats - Kortgene
Provincie: Zeeland
Gemeente: Noord-Beveland
Plaats: Wissenkerke
Adres: Voorstraat 20
Postcode: 4491EN
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1969
Architect: Rothuizen & Hooft, 't
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 527255 (2 orgels)


Geschiedenis

Protestantse Gemeente Wissenkerke-Geersdijk. Gebouwd als Ned. Hervormde kerk in 1969-1970 ter vervanging van een gebouw uit de 19de eeuw.

Verbouw en nieuwe toren. Open toren met klok op voorgrond situatie 1969. Smalle lange torenspits huidige situatie.

Geschiedenis; bron: pgdeontmoeting.nl

Eerdere kerken

Wissenkerke wordt als parochie voor het eerst genoemd in 1242. De eerste kerkgebouwen zijn door overstromingen verloren gegaan. Na het opnieuw bedijken in 1598 werden er op het eiland regelmatig godsdienstoefeningen gehouden. De predikant van Colijnsplaat bediende het hele eiland en kreeg pas in 1659 hulp van de predikant uit Kats. In 1660 kreeg Wissenkerke een eigen kerkgebouw. Kerkgebouw kun je het eigenlijk niet noemen, het was een veredelde landbouwschuur. In 1661 kwam de eerste predikant, Ds. Johannes Lievense. Op diens initiatief kwam er in 1679 een bescheiden eigen gebouwtje. Omdat ook vanuit Kamperland en Geersdijk in Wissenkerke naar de kerk werd gegaan werd dit gebouw snel te klein. In 1779 werd het gebouw verbouwd en vergroot. In 1827 werd een nieuwe kerk gebouwd die in 1968 werd afgebroken.

Opstandingskerk

In 1969 werd het huidige combinatiegebouw (dorpshuis en kerk) in gebruik genomen. Het kerkgebouw kreeg als naam 'Opstandingskerk'. In de loop van de geschiedenis waren er twee godsdienstrichtingen ontstaan: Hervormd en Gereformeerd. De gereformeerde kerk stond aan de Ooststraat. Het huidige onderkomen van muziekvereniging Apollo. Bij de sloop van de Hervormde kerk in 1968 werden er ‘s middags gezamenlijke diensten aan de Ooststraat gehouden. Bij het gereedkomen van het nieuwe kerkgebouw werd dat in dit gebouw voortgezet. Toen in 1987 de gereformeerden uit de combinatie met Geersdijk en Colijnsplaat zijn gegaan werden er gezamenlijke morgen en middagdiensten gehouden met predikanten uit beide kerkgenootschappen.

Monumentomschrijving Rijksdienst

De Protestantse kerk is een rijksmonument VANWEGE het Vollebregtorgel en het Müllerorgel.

Vollebregt-orgel

Orgel met een manuaal en aangehangen pedaal met 10 registers, gemaakt door J.J. Vollebregt (Vught) in 1862. Het orgel werd geplaatst in de voormalige hervormde dorpskerk. In 1970 verhuist dit orgel naar de nieuwe kerk. De bekroning op de middentoren, David met harp, werd wegens hoogtegebrek geplaatst op de balustrade. Bij de verplaatsing, uitgevoerd door A.H. de Graaf (Ede), werd de windvoorziening geheel vernieuwd en kas in de huidige kleurstelling gebracht.

Dispositie
  • Manuaal: Bourdon 16' - Prestant 8' - Holpijp 8' - Salicionaal 8' (C-H in Holpijp) - Octaaf 4' - Fluit 4' - Quint 3' - Woudfluit 2' - Cornet 4' 4 sterk discant - Trompet 8' bas/discant - Tremulant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-c1. Winddruk: 82 mm. WK.

Müller-orgel

Koororgel, in 1767 als huisorgel gemaakt door Pieter Müller (Amsterdam). In 1861 wordt het in de Nieuwe Kerk te Vlissingen geplaatst. Vervolgens wordt het in 1908 door de firma A.S.J. Dekker (Goes) geplaatst in de Gereformeerde kerk te Baarland. Bij deze gelegenheid wordt het van een nieuwe kas voorzien. In 1925 wordt het instrument verplaatst naar de Gereformeerde kerk van Wissenkerke. In 1969 wordt het orgel door A.H. de Graaf (Ede) gerestaureerd. Na sluiting van de Gereformeerde Kerk te Wissenkerke in 1986 plaatst men het in de Opstandingskerk aldaar. Curieus is het originele aangehangen pedaal.

Dispositie
  • Manuaal: Prestant 8' (C-B in Holpijp, 1925) - Holpijp 8' - Octaaf 4' discant - Fluit 4' bas/discant - Quint 3' (1969) - Octaaf 2' - Mixtuur 1⅓' 2-3 sterk - Tremulant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-d3. Pedaalomvang: C-c.


Externe link

Afbeeldingen