Handelingen

Woerden, Minkemalaan 78 - De Weg

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: The Cornerstone
Genootschap: Stichting Evangeliegemeente De Weg
Provincie: Utrecht
Gemeente: Woerden
Plaats: Woerden
Adres: Minkemalaan 78
Postcode: 3446GL
Sonneveld-Index: 04524
Jaar ingebruikname: 1987
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Geschiedenis en architectuur nog na te gaan.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 11 juni 1996.

Vier jaar zijn ze nu al aan het tobben en procederen. Resultaat: een steeds verder scheurende en verzakkende kerk. Steeds weer andere deskundigen, nieuwe rapporten en voortdurende onzekerheid. Evangeliegemeente De Weg in Woerden is de wanhoop nabij. „Hoe lang gaat dit nog duren?” vraagt voorganger R. van Beugen hulpeloos. Hij schat de schade voor zijn gemeente aan onder andere proceskosten inmiddels op 365.000 gulden. Zo op het eerste gezicht staat het kerkgebouw van De Weg er netjes bij. Ook binnen lijkt alles in orde. Een mooie kerkzaal, een prachtig podium, rijen stoelen, glimmende geluidsapparatuur. In de kelders ruime zalen, kantoortjes en een volledige keuken.

In zijn studeerkamer legt Van Beugen de zaak nog maar eens uit. In 1991 begon de gemeente Woerden met de aanleg van de nieuwbouwwijk Snel en Polanen. Volgens plan moesten hier in korte tijd zo’n drieduizend nieuwe huizen gebouwd worden. In de nabije omgeving van de kerk werden er grote zandbergen aangebracht en werd met man en macht geheid voor de nieuw te bouwen huizen. Op een kwade dag Van Beugen vertoefde in het buitenland- hoorden medewerkers van de kerk een knal in het kerkgebouw. Onderzoek wees uit dat de kerk een paar centimeter van z’n fundering was afgeschoven, met alle scheurende gevolgen in muren en vloeren van dien. „De gemeente ging in de slag met de gemeente Woerden, maar tot nog toe zonder tastbaar resultaat. „De besluitvorming in een door ons aangespannen kort geding is uitgesteld omdat de rechter het oordeel wilde afwachten van een deskundige. Maar die heeft zijn rapport blijkbaar nog steeds niet klaar”.

Van Beugen wordt er emotioneel van. „Een kind kan zien wat er hier met ons gebouw gebeurd is. Alles gaat kapot, het wordt alleen maar erger. Dan kun je toch niet blijven ontkennen dat er iets aan de hand is? Woerden wil ons hier gewoon weghebben. Ze hebben ons wegbestemd. Bij de gemeente kom je niks te weten, want de ambtenaren hebben zwijgplicht. En dan maar blijven zeggen dat het gebouw niet goed gebouwd is. Maar dan hadden we toch nooit een vergunning mogen krijgen? We hebben inmiddels voor zo’n 365.000 gulden kosten gemaakt. Hoe moeten we dat allemaal opbrengen?”

Volgens de kerk is er maar één oplossing voor de problemen. Van Beugen: „De kerk moet totaal gesloopt worden en helemaal opnieuw opgebouwd. ’t Leuke is, dat momenteel mijn woonhuis, dat aan de kerk vastzit, als slooppand te boek staat. Ik betaal dus bijna geen onroerendezaakbelasting. Da’s dan nog een voordeel”. Overigens hebben deskundigen van De Weg becijferd dat de gemeente voor sloop en nieuwbouw van het huidige pand ruim 4 miljoen gulden nodig heeft. De Woerdense wethouder J. C. Blonk is, evenals Van Beugen, het wachten meer dan zat. „Wat dat betreft kan ik helemaal met hem meekomen”, aldus de Woerdense bestuurder. „Hoe eerder die zaak opgelost is, hoe beter. Maar ik kan het ook niet helpen dat het allemaal zo lang duurt. Aan ons ligt het in ieder geval niet. Ik kan u verzekeren dat de gemeente Woerden de zaak absoluut niet tegenwerkt. De rechter heeft een onafhankelijke deskundige opdracht gegeven met een objectief advies te komen, en daar wachten we nu op. ’t Is een gecompliceerde zaak”. Dat de gemeente ambtenaren een zwijgplicht heeft opgelegd, is volgens de wethouder apert onjuist. „Wel is het zo dat de zaak nu bij de rechter ligt en daar dus uitgesproken moet worden. Maar waarom zouden wij een zwijgplicht hebben opgelegd? Het overleg tussen ons en De Weg is opgeschort in verband met de rechtsgang, maar verder traineren wij niks. Absoluut niet”.

Het Woerdense RPF-raadslid J. van Dijke zucht als de naam van evangeliegemeente De Weg valt. „Ik weet van de zaak af, maar ’t is buitengemeen moeilijk om er hier iets zinnigs over te zeggen”, meldt hij. „De kwestie ligt momenteel bij de rechter. Dat is de geëigende plek en we moeten gewoon afwachten wat daar op termijn uitkomt. Het duurt lang, zeker, maar wanneer we een zaak bij de rechter hebben neergelegd, dan moeten we het oordeel afwachten en ons daar ook bij neerleggen. Zo simpel is dat”.

Van Dijke benadrukt dat hij op zich zeer sympathiek staat ten opzichte van de evangeliegemeente. „Er is wat ons betreft in ieder geval geen sprake van vijandschap, integendeel. We zijn er ook wezen kijken en het ziet er inderdaad allemaal niet zo best uit. Als wij een oplossing hadden, zouden we die direct naar buiten brengen, maar we moeten nu gewoon geduld hebben. Ik doe geen uitspraak en ik doe al helemaal geen uitspraak over de rechter. Wel wil ik hier zeggen dat ik de gemeente Woerden ken en dat niets bij mij de indruk heeft achtergelaten dat de gemeente bepaalde mensen zou dwarsbomen om hun recht te halen”.


Afbeeldingen