Handelingen

Wolvega, Lycklamaweg 8 - Franciscus van Assisië

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Franciscus van Assisië
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Weststellingwerf
Plaats: Wolvega
Adres: Lycklamaweg 8
Postcode: 8471JX
Sonneveld-index: 09755
Jaar ingebruikname:
Architect: Pierre Cuypers Jr (1891 - 1982)
Huidige bestemming: Rooms Katholieke Kerk
Monument status: Gemeentelijk monumentGeschiedenis

Wolvega, St. Franciscus, jk 15-06-2010

De parochie is in 1598 gesticht door de Minderbroeders Franciscanen. Aanvankelijk kerkte men in een schuilkelder op de Stins van de adellijke familie Terwisscha in Ter Idzard, maar in 1745 bouwde men een kerkje in Oldeholtpade. Vanwege de Franciscaanse zielzorgers in de parochie is de kerk naar de H. Franciscus van Assisië genoemd.

Na installatie, op 1 oktober 1859, van pastoor Lucas Mulder werd gestart met de bouw van een nieuwe kerk met pastorie, en de aanleg van een eigen katholiek kerkhof. In deze neogotische kerk, naar een ontwerp van architect Hendricus Johannes Wennekers, werd de eerste mis op 13 oktober 1861 opgedragen.

Deze kerk is in 1913-1914 wegens bouwvalligheid vervangen door een nieuwe kerk naar een ontwerp van Wolter te Riele (1867-1937). Deze kerk werd op 21 april 1914 ingewijd.

Vanaf 1937 werd onderzoek gedaan naar uitbreiding of vervanging van het bestaande kerkgebouw, dat te klein was geworden, en men besloot om tot nieuwbouw over te gaan, met behoud van de toren.

De huidige kerk is gebouwd naar het ontwerp van Pierre Cuypers Jr (1891 - 1982) en is in 1938 voltooid.

Op het kerkhof achter de kerk staat een prachtig neogotisch kapelletje, zie apart object.

Orgels

Pels-orgel

Het eerste orgel in deze kerk wordt in 1939 geplaatst door de firma Bern. Pels & Zn. Achter een nieuw front bouwt men een elektro-pneumatisch instrument met gebruikmaking van een groot deel Adema-pijpwerk dat afkomstig is uit het orgel dat in de vorige kerk van de parochie stond.

Na de komst van het Walcker-orgel raakt het instrument buiten gebruik.

In 2000 wordt het orgel door de orgelbouwer Steendam ingenomen, die vervolgens het pijpwerk gebruikt voor een nieuw orgel, in Adema-stijl, voor de Gereformeerde Gemeente in Nederland te Terneuzen.

Het front van het Pels-orgel is in de kerk achtergebleven.

Walcker-orgel

E.F. Walcker & Cie bouwt in 1983 een nieuw orgel.

Dispositie
  • Hoofdwerk: Prinzipal 8' - Hohlpfeife 8' - Prinzipal 4' - Octav 2' - Mixtur 3-4 fach
  • Positief: Gedackt 8' - Rohrflöte 4' - Waldflöte 2' - Flageolet 1'
  • Pedaal: Bordun 16'
  • Koppelingen: Hoofdwerk - Positief, Pedaal - Hoofdwerk, Pedaal - Positief.
Mechanische sleepladen

Nieuw orgel

.In 2019 is in de H. Franciscuskerk aan de Lycklamaweg een ander orgel in gebruik genomen. Na een zes jaar durende zoektocht vond adviseur Ton van Eck in de Gereformeerde. kerk van Kornhorn een geschikt instrument. Het is door orgelmaker Van der Putten in Wolvega geplaatst. Het orgel was oorspronkelijk in 1860 door Samuel Atterton in de Baptistenkerk van het Engelse Dunstable geplaatst. In 1984 kwam het in Kornhorn. Deze kerk werd in 2017 gesloten waarna het orgel te koop kwam te staan. Zondag 23 februari is het orgel met een concert door de adviseur en plaatselijke organisten in gebruik genomen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgels