Handelingen

Wormer, Dorpsstraat 371 - Doopsgezinde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Doopsgezinde Vermaning
Genootschap: Doopsgezinde Broederschap
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Wormerland
Plaats: Wormer
Adres: Dorpsstraat 371
Postcode: 1531HA
Inventarisatienummer: 06225
Jaar ingebruikname: 1851
Architect: Verlaan, A.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Kleine zaalkerk, vanaf de Dorpsstraat moeilijk te onderscheiden wegens twee grote naaldbomen, die de voorgevel het hele jaar door grotendeels aan het zicht onttrekken. Verving een oudere houten Vermaning, die is verplaatst naar Zaandam. In gebruik als Doopsgezinde Vermaning voor de dorpen Wormer en Jisp.

  • 2022 - Al maanden geen diensten meer, kerk wordt verkocht.
  • 2022 - Sinds enkele jaren bestaat het idee / plan om het monumentale interieur te verplaatsen naar een (nog te bouwen) Vermaning op de Zaanse Schans.
  • 2022 - De drie Doopsgezinde Gemeenten: Zaandam, Krommenie en Wormer-Jisp werken al lang samen. Pranger: ,,De diensten vinden jaarlijks 24 keer plaats in Zaandam, 24 keer in Krommenie en 4 keer in Wormer. Dat is de verdeelsleutel.’’ De Doopsgezinde Gemeente Wormer-Jisp wordt volgens hem volgende week vrijwel zeker opgeheven. Formeel een kwestie voor de notaris, en in praktijk dus geen diensten meer in de Vermaning van Wormer.

Orgel

Het orgel is gebouwd door J.F. Kruse in 1889 voor de Gereformeerde kerk in Suawoude. Sinds 1933 staat het orgel in de Doopgezinde kerk in Wormer.

In de media

Uit Het Nieuws van den Dag, 13 December 1899.

De kerk te Wormer (N.-H.), waarin tot heden gezongen werd zonder orgelbegeleiding is in het bezit gekomen van een orgel, hetwelk haar door de gemeente te Wormerveer is geschonken. In de godsdienstoefening van Zondag 10 December werd het door den predikant plechtig ingewijd.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur