Handelingen

Woubrugge, Comriekade 7 - Dorpskerk Woubrugge

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk Woubrugge
Genootschap: PKN Hervormde Gemeente Woubrugge
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Kaag en Braassem
Plaats: Woubrugge
Adres: Comriekade 7
Postcode: 2481AD
Inventarisatienummer: 03697
Jaar ingebruikname: 1653
Architect: Post, Pieter
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 39526

Geschiedenis

Belangrijk 17e-eeuws, protestants, kerkgebouw.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Nederlands Hervormde KERK. In 1652-1653 wellicht naar ontwerpen van Pieter Post gebouwde kerk, waarvan de plattegrond een rechthoek beslaat, aan de korte zijden van driezijdige sluitingen en met de lange zijden eveneens driezijdige uitbouwen. Rondboogvensters, gescheiden door ingezwenkte bakstenen steunberen. Het hoge, leien dak wordt bekroond door een sierlijk, twaalfzijdige houten daktoren met ranke spits. Aan de naar het water gekeerde oostzijde een eenvoudige houten portaal met jaartal: 1653. Inwendig gepleisterde wanden en een houten overwelving. Gerestaureerd 1949-1950. Tot de inventaris behoren: een eenvoudige preekstoel met koperen lezenaar, een balusterdoophek met voorzangerslezenaar (1705), alles 18e eeuw. Orgel in 1794 gemaakt door J.J.Mitterreither. Klokkenstoel met klok van François Hemony, 1665, diam. 82,5 cm. Mechanisch torenuurwerk B. Eijsbouts, 1907, met later aangebracht - niet beschermenswaardig - synchroonmotortje.

In de media

Uit ; Dichtbij.nl 4 februari 2014

De restauratie van de dorpskerk is enkele weken geleden gestart. Op donderdag 30 januari werd de eerste paal feestelijk geslagen door burgemeester Marina van der Velde en oud-koster Piet Groot.

De Dorpskerk in Woubrugge lijdt aan paalrot. Deze paalrot tast de houten heipalen aan van het karakteristieke rijksmonument uit 1652. Als gevolg hiervan verzakt het gehele kerkgebouw en staat deze al meer dan 30 centimeter scheef. In het kerkgebouw is dit goed zichtbaar door de vele scheuren die hierdoor zijn ontstaan. De restauratie is absolute noodzaak om het beeldbepalende aangezicht van Woubrugge voor de komende generaties te behouden. Onder toeziend oog van vele belangstellende schroefde burgemeester Van der Velde en oud-koster Groot de eerste nieuwe heipaal in de grond. In totaal moeten 64 nieuwe heipalen het kerkgebouw gaan ondervangen zodat verder verzakken wordt tegengegaan. De nieuwe heipalen worden zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde van de kerk geplaatst. Enkele weken geleden is de aannemer al begonnen met het leeghalen van het kerkgebouw en de voorbereidende werkzaamheden van de restauratie die tot juni van dit jaar gaat duren.

Naast de inbreng door de Hervormde Gemeente Woubrugge heeft ook de provincie Zuid-Holland bijgedragen door het verstrekken van een subsidie. Voor de laatste honderdduizend euro die nog tekort komt ontplooit de Commissie Steunpilaar Dorpskerk Woubrugge tijdens de restauratie vele acties en activiteiten in het dorp.

Externe links

Afbeeldingen