Handelingen

Wouw, Kloosterstraat 11-13 - Kloosterkapel Zusters van Roosendaal

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel Zusters van Roosendaal
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Roosendaal
Plaats: Wouw
Adres: Kloosterstraat 11-13
Postcode: 4724EE
Sonneveld-index: 00257
Jaar ingebruikname: 1875
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: rouwcentrum
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Kapel Zusters van Roosendaal. Belangrijk kloostercomplex met monumentale neogotische kapel. Buiten gebruik. Sinds 1991 mortuarium. Gerenoveerd in 2013.

Monumentomschrijving Rijksdienst

KLOOSTER in combinatie met een SCHOOL en een KAPEL, gebouwd voor de Zusters van Roosendaal. Het U-vormig complex, gebouwd in een traditionele stijl is thans in gebruik als dagverblijf. Het hoofdgebouw stamt uit 1850, in 1875 is het opgehoogd met een verdieping. Het geheel ligt terug ten opzichte van de straat. Haaks daarop staat links een kapel, gebouwd in 1901 en rechts een vleugel van het hoofdgebouw. In 1917 werd tegen deze vleugel, aan de straat een school gebouwd welke inmiddels is gesloopt. Daarvoor in de plaats is nieuwbouw gepleegd (ca.1990) waarbij ook een deel van de rechtervleugel is vervangen. Achter het klooster is rond 1930 een éénlaagse U-vormige aanbouw onder omlopend schilddak tegen de achtergevel geplaatst. Oorspronkelijk deed dit deel dienst als huishoudschool. Van het geheel worden de kapel en het klooster uit 1850, 1875 inclusief de hoofdvorm en voorgevel van de rechtervleugel beschermd.

Omschrijving.

Carré-vormig geheel, uitgevoerd in gele ijsselsteen. De hoofdmassa is tweelaags met een kroonlijst en heeft een schilddak. De voorgevel is zeven traveeën breed en heeft op de begane grond rondboogramen, in de bovenlichten is de oorspronkelijke roedenverdeling gehandhaafd. De smalle deur heeft een rondboog bovenlicht, naast de deur een natuurstenen gevelsteen. Op de verdieping zijn rechthoekige ramen aangebracht, ook hier is de roedenverdeling alleen in de boven- en onderlichten bewaard gebleven. Verspreid over het dakvlak zijn een aantal kleine daklichten gemaakt. In de kopse gevel is een deur in houten, classicistische omlijsting geplaatst. Aan weerszijden daarvan bevinden zich rondboogramen, op de verdieping rechthoekige ramen. Daarachter is de korte gevel van de voormalige huishoudschool zichtbaar. Een brede deur in natuurstenen omlijsting en grote rechthoekige ramen. In de lange achtergevel zijn diverse latere raamopeningen aanwezig. De kapel heeft een driezijdig gesloten koor en een schilddak, gedekt met leien. Op het dak staat een dakruiter met spits. De gevel is voorzien van een gepleisterde plint en heeft smalle rondboogramen natuurstenen onderdorpels, gevuld met gebrandschilderd glas-in-lood. In de gevel is een gevelsteen met opschrift: "PETRUS EN MARIA SOFFERS/GINNEKEN/1901" aangebracht. Onder de goot is een muizentandlijst in het metselwerk gemaakt. De rechtervleugel is gedeeltelijk opnieuw opgetrokken. Dit deel heeft een zadeldak met wolfeinde, in de gevel zijn vernieuwde rondboogramen met roedenverdeling en aan beide uiteinden deuren geplaatst. In het interieur is de inrichting gemoderniseerd, de indeling is in grote lijnen hetzelfde gebleven.

Waardering.

Het pand is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en als uitdrukking van een typologische ontwikkeling.

Afbeeldingen