Handelingen

Zaamslag, Terneuzensestraat 2 - Gereformeerde Kerk (1911 - 2006)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Zeeland
Gemeente: Terneuzen
Plaats: Zaamslag
Adres: Terneuzensestraat 2
Postcode: 4543RR
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1911
Architect: Riemens, A. en Galen, P.A.
Huidige bestemming: concertzaal
Monument status: Gemeentelijk monument


Gebouwomschrijving SKKN

De kerk werd gebouwd in 1911 naar plannen van de architecten M. Riemens en P.A. Galen. Het gaat om een recht gesloten kruiskerk voorzien van een terzijde geplaatse toren met naaldspits. Er zijn geen foto's uit de bouwtijd bekend, dus het is moeilijk na te gaan hoe het interieur er rond de bouwtijd heeft uitgezien. Rond 1970 zijn de preekstoel, de kerkeraadsbanken en de kerkbanken overgeschilderd in de huidige grijs-groene kleur. Oorspronkelijk waren deze grote interieurdelen in houtnerfmotief geverfd.

De huidige kerk kent twee voorgaande kerkgebouwen. Omstreeks 1840 ontstond in Zaamslag een christelijk afgescheiden gemeente, die in eerste instantie samenkwam in boerenschuren en later een kerk inrichtte in de Kiezelstraat. Door ruimtegebrek verrrees in 1884 een zaalkerk (Axelsestraat 9). Ook de Nederduits gereformeerde kerk had een kerkgebouw in Zaamslag, aan de Terneuzensestraat 35. De kerken werden in Zaamslag aangeduid als kerk A en kerk B. De beide kerkgenootschappen werden in 1892 samengevoegd. Geen van beide kerkgebouwen was groot genoeg om alle leden te herbergen en men besloot een nieuwe kerk te bouwen aan de Terneuzensestraat (de huidige kerk). Enige tijd later hebben een aantal kerkleden zich afgespitst en hebben de kerk aan de Axelsestraat teruggekocht. Deze kerk is nu de Christelijke Gereformeerde Kerk.

Het huis links van de kerk was gebouwd voor burgemeester Wortman. In 1911 werd het gekocht door Jac Dieleman. Vanaf 1939 fungeerde het als pastorie van de Gereformeerde Kerk en in 1967 werd het geheel verbouwd. In 1960 werd naast de pastorie het jeugdgebouw 'De Poort' opgericht.

De Gereformeerde Kerk van Zaamslag is in mei 2004 gefedereerd met de Hervormde Gemeente tot Protestantse Kerk Nederland (PKN). Dit betekent o.a. dat de Gereformeerde Kerk in 2006 buiten gebruik is gesteld. Het streven was om vanaf Pinksteren 2006 te komen tot een volledig samengaan van beide gemeenten.

Orgel

Het orgel is gebouwd door firma Standaart in 1921. Het instrument is sindsdien grotendeels ongewijzigd bewaard gebleven. De kerk is in 2007 verbouwd tot een concertzaal.

Externe link

Afbeeldingen