Handelingen

Zaandam, Ds Martin Luther Kingweg 209 - O.L. Vrouw van Lourdes

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw van Lourdes
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Zaanstad
Plaats: Zaandam
Adres: Dominee Martin Luther Kingweg 209
Postcode: 1504DG
Inventarisatienummer: 06308 20322
Jaar ingebruikname: 1964
Architect: Nefkens, H.N.M.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen


Geschiedenis

Interessante, mooie moderne kerk, met klokkentoren, en mooie moderne glas-in-loodramen in de (naar het noorden gerichte) koorwand.

Sinds de buitengebruikstelling, in 2005, door de PKN, van de nabij gelegen Paaskerk was deze kerk ook ongeveer tweewekelijks in gebruik voor vieringen van de PKN Zaandam, tot najaar 2009. Mede wegens het "afhaken" van de PKN m.b.t. dit medegebruik is besloten dit kerkgebouw begin 2010 aan de R.K. eredienst te onttrekken.

Zondag 7 februari 2010 heeft de laatste viering als R.K. parochiekerk plaatsgevonden. De parochie O.L. Vrouw van Lourdes is gedeeltelijk toegevoegd aan de parochie St. Bonifatius, en gedeeltelijk aan de parochie St. Jozef, beide in Zaandam. De kerk stond daarna vele jaren te koop.

Begin april 2010 was vrijwel alle meubilair uit de grote kerkzaal verwijderd; alleen het orgel stond er nog. Het uurwerk in de klokkentoren was toen nog intact, inclusief aanpassing aan de zomertijd.

Vanaf zomer 2010 tot juni 2019 werden kerk en m.n. nevenruimten (inclusief de pastorie, links om de hoek (adres Middelven 1) tijdelijk bewoond.

De kerkzaal was toen in gebruik als opslagruimte en (misschien) uitdeelpunt van de Voedselbank (dit nog na te gaan).

Officiële informatie over deze tijdelijke herbestemming is niet te vinden. Op het "kerkplein" stond vrijwel altijd een grote bestelauto.

Het orgel (Jos. Vermeulen, 1965) is na de sluiting tot aan de sloop in 2019 in de kerk blijven staan. De drie kerkklokken hebben een bestemming gekregen "ergens" in Polen.

Najaar 2010 zijn zowel de drie kerkklokken als de twee grote wijzerplaten van het uurwerk uit de kerktoren verwijderd., waardoor de toren sindsdien een kale indruk maakte.

De toekomst van dit kerkgebouw was jarenlang officieel nog onduidelijk, maar zag er somber uit.

  • Najaar 2018 werd bekend, dat de kerk is gekocht door een projectontwikkelaar, die de kerk in 2019 wilde laten slopen, en ter plaatse 21 koopappartementen wil laten bouwen.
  • Eind 2018 was het, met onkruid overwoekerde, kerkplein met hekken en andere obstakels (o.a. tegels met vroegere fietsenrekken) verder ontoegankelijk gemaakt. Op de hoek met het Middelven zijn toen ook borden geplaatst over de toekomstige bebouwing van het terrein met appartementen.
  • Eerste week in juli 2019 asbestsanering, waarna vanaf dinsdag 9 juli 2019 sloop van de voormalige pastorie en het kerkgebouw. Tijdens deze sloop bleek het orgel met speeltafel nog steeds aanwezig, rechts voor in de kerkzaal. Half juli 2019 is dit orgel voor vernietiging afgevoerd door de slopers.
  • De kleurrijke glas-in-loodramen in de koorwand zijn geheel vernietigd, o.a. omdat de ruiten met asbesthoudende kit aan elkaar zaten. Deze raampartijen zijn woensdag 17 juli 2019 gedemonteerd en afgevoerd.
  • Op ma. 29 en di. 30 juli 2019 is, als laatste onderdeel van het gebouw, de zuidelijke achterwand gesloopt. Vanaf wo. 31 juli 2019 verdere asbestsanering en afvoer van vele hopen puin.

Orgel

Gebouwd door: Jos H. Vermeulen (1965).

  • De firma Vermeulen uit Alkmaar bouwde met Albert de Klerk als adviseur een tweeklaviers orgel voor de nieuwe kerk van Onze Lieve Vrouw in De Gouw in Zaandam (Poelenburg). Het instrument is op 5 september 1965 ingewijd.

Technische gegevens

Hoofdwerk 5 Positief 5 Pedaal 3 Totaal aantal stemmen 13 Toetstractuur Mechanisch Registertractuur Mechanisch Windlade(n) Sleeplade

Dispositie

Hoofdwerk: Prestant 8', Roerfluit 8', Octaaf 4', Vlakfluit 2', Mixtuur IV sterk (1 1/3'). Positief: Gedekt 8', Fluit 4', Prestant 2', Quint 1 1/3', Kromhoorn 8'. Pedaal: Subbas 16', Gedekt 8', Prestant 4'. Koppelingen: Hoofdwerk - Positief, Pedaal - Hoofdwerk, Pedaal - Positief.

Literatuur Uit de orgelbouwwereld. - In: Het Orgelblad, jrg. 8 nr. 11, november 1965.

Bron: website Orgbase.nl

Over de architect Nefkens

Deze inventieve architect heeft ongeveer 15, architectonish zonder uitzondering uiterst interessante, mooie, wederopbouwkerken en kapellen ontworpen. (Te)veel van zijn werken zijn nu buiten gebruik gesteld, en soms gesloopt. Een absoluut hoofdwerk van Nefkens is de Sint Bavokerk in Rotterdam Zuid, die nog volop in gebruik is, en is aangewezen als Rijksmonument.

(na te gaan of er publicaties over Nefkens bestaan, zo nee dan is dit een uiterst interessant onderzoeksproject voor "iemand").

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur