Handelingen

Zaandijk, Parklaan 1 - De Ontmoeting

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Ontmoeting
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Zaanstad
Plaats: Zaandijk
Adres: Parklaan 1
Postcode: 1544AK
Inventarisatienummer: 06320
Jaar ingebruikname: 1923
Architect: Boeyinga, B.T.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen


Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Kerk. Bijnaam "Parklaankerk". Zaalkerk met toren, inclusief diverse expressionistische details, met name glas-in-loodramen onderin de voorgevel, en in de zijwanden. Later (ongeveer eind jaren 1980) is deze kerk flink verbouwd, met name interieur, voorgevel en rechter zijwand. Dit mede in verband met de buitengebruikstelling van de Gereformeerde Kerk aan de Wilhelminastraat in Koog aan de Zaan.

Naast de rechter buitenmuur van het kerkgebouw is toen, op best originele wijze, een moderne ontmoetingsruimte, met toereikende voorzieningen, bijgebouwd. De voorgevel van de kerk werd voorzien van een moderne luifel. De oorspronkelijke symmetrie van het kerkgebouw is bij deze verbouwing geheel verloren gegaan: qua exterieur gedeeltelijk, qua interieur geheel. (Op de eerste twee afbeeldingen hieronder is de oorspronkelijke situatie goed te zien).

Het interieur van de kerk is bij deze verbouwing ook drastisch heringericht. De aandachtswand, die zich oorspronkelijk in de as van de kerkzaal bevond (oostzijde), is verplaatst naar de linker zijwand (noordzijde). Deze linker zijwand is architectonisch verder nog intact, inclusief twee steekkappen met daarin (abstracte) glas-in-loodramen uit de bouwtijd. De vergelijkbare oorspronkelijke rechter zijwand is bij de verbouwing verloren gegaan.

Het ooit aanwezige bankenplan is vervangen door losse stoelen. Onderin de voorgevel bevinden zich, aan weerszijden van de oorspronkelijke ingang, twee series van 3 bewaard gebleven kleine (ook abstracte) glas-in-lood ramen. Alweer sinds vele jaren is "De Ontmoeting" de kerk van de Protestantse Gemeente Zaandijk (PKN). In 2012 viering van het honderdjarig bestaan van de (oorspronkelijk) Gereformeerde Kerk te Zaandijk, die eerder een kerkgebouw aan de Guisweg in gebruik had.

Orgel

Het orgel is gebouwd door firma L. Ypma & Co voor de hervormde kerk in Harenkarspel. Sinds 1923 staat het orgel in Zaandijk en is destijds geplaats door H.W. Flentrop. Het orgel werd voorzien van een nieuw front.


Afbeeldingen

Exterieur

Interieur