Handelingen

Zandvoort, Grote Krocht 45 - Agatha

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Agatha
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Zandvoort
Plaats: Zandvoort
Adres: Grote Krocht 45
Postcode: 2042LT
Sonneveld-index: 06333
Jaar ingebruikname: 1928
Architect: Pierre Cuypers Jr (1891 - 1982)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Zeer belangrijke interbellumkerk met beeldbepalende toren.

De Sint Agathakerk is in 1928 gebouwd in de stijl van de "Amsterdamse School". Kenmerken daarvan zijn in deze kerk de baksteenversiering, de sculpturen in natuursteen, de horizontale accenten, de glas-in-loodramen langs de zijgangen (in de Zandvoortse kleuren geel en blauw). Het ontwerp is van Pierre Cuypers jr. (1891-1982), kleinzoon van de beroemde gelijknamige architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. De bouw werd gegund aan de firma Venhoven en Evers in Bloemendaal voor de aanbestedingssom van Fl. 106.674,- De oude Sint Agathakerk, nu gebouw "De Krocht", was eerder, in 1854, gebouwd als eerste Katholieke kerk in Zandvoort, naar een ontwerp van de Waterstaatsarchitect Herman Hendrik Dansdorp. Het huidige kerkgebouw is architectonisch sterk verwant aan de voormalige St. Petruskerk in Rotterdam-Delfshaven, eveneens door Pierre Cuypers jr. ontworpen en in 1975 gesloopt.

De R.K. kerk en parochie in Zandvoort zijn toegewijd aan de heilige Agatha. Agatha van Catania op Sicilië is door de eeuwen heen vooral in Zuid-Europa een populaire heilige geweest. Zij stierf de marteldood in 251 onder de vervolgingen van keizer Decius. Zij werd als jonge vrouw gedood om haar geloof en omdat ze de avances van de officier Quintianus afwees. Zij wordt in de kunst als alle martelaren afgebeeld met palmtak, symbool van overwinning. Andere attributen zijn een tang en een schaal of een opengeslagen boek waarop vaak afgesneden borsten liggen. (Haar werden de borsten afgesneden). De borsten zijn ook wel tot broden verbasterd (Agathabrood). Feestdag 5 februari.

In 2007 is de kerk grondig gerenoveerd en aangepast aan de moderne veiligheidseisen. De heropening was op 9 december 2007.

Naast de kerk is het kerkhof gelegen.

In de regio wordt tegenwoordig zeer nauw samengewerkt met de r.k. Antonius en Paulusparochie in Aerdenhout. Het samenwerkingsverband "Regio Haarlem Kust" bestaat naast de Agatha en de Antonius-Paulusparochie uit de parochies: Allerheiligste Drieëenheid te Bloemendaal, O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Overveen, Antonius van Padau (Groenmarkt) te Haarlem, Moeder van de Verlosser te Schalkwijk en de Sint Bavo Kathedraal te Haarlem.

De kerk is gelegen in het centrum van Zandvoort en is in het toeristenseizoen op zaterdag te bezichtingen. Meer informatie is te vinden op de website van de Agathakerk.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur