Handelingen

Zeddam, Ettemastraat 3 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Zeddam
Provincie: Gelderland
Gemeente: Montferland
Plaats: Zeddam
Adres: Ettemastraat 1
Postcode: 7038CN
Inventarisatienummer: 12479
Jaar ingebruikname: 1810
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 476730 (orgel); Gemeentelijk monument (kerk)

Geschiedenis

Zogenaamd Lodewijkskerkje.

Tot de bouw van deze kerk werden diensten gehouden in een oude schuurkerk van de R.K. Parochie en in een schuur van Jan Tervoert. Op 8 november 1811 werd deze kerk in gebruik genomen. De kerk stond in de tuin van de oude pastorie.

In de tweede wereldoorlog werd de kerk beschadigd en die schade werd in 1945 weer hersteld. In 1953 werd het interieur opgeknapt. In 1967 werd de kerk gerestaureerd. In 1988 werden vijf kleine gebrandschilderde ramen geplaatst. In 2005 is het interieur opnieuw opgeknapt. Bij het schilderwerk kwam, boven de preekstoel, een oude schildering tevoorschijn. Een voorstelling uit Leviticus 16. Deze schildering is in ere hersteld.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk, VANWEGE het eenklaviers ORGEL, in 1785 gebouwd voor de R.K.kerk te Doesburg. Bronnen noemen J.D.Nolting uit Emmerik als maker. Mogelijk was deze orgelmaker toen in dienst van J.Courtain, eveneens uit Emmerik. In 1813 door Nolting in Zeddam geplaatst. In 1969 gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw te Zaandam.

Orgel

Eenklaviers orgel, in 1785 gebouwd voor de R.K.kerk te Doesburg. Bronnen noemen J.D. Nolting uit Emmerik als maker. Mogelijk was deze orgelmaker toen in dienst van J. Courtain, eveneens uit Emmerik. In 1813 door Nolting in Zeddam geplaatst. In 1969 gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw te Zaandam.

Afbeeldingen

Exterieur