Handelingen

Zeewolde, Gedempte Gracht 1 - Het Kruispunt

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Het Kruispunt
Genootschap: Nederlands Gereformeerde Kerken
Provincie: Flevoland
Gemeente: Zeewolde
Plaats: Zeewolde
Adres: Gedempte Gracht 1
Postcode: 3894BA
Sonneveld-index: 15945
Jaar ingebruikname: 2007
Architect: Bokhorst, van (Arch.)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen

Geschiedenis

Moderne kerk zonder toren.

Na de institutie op 2 januari 1994 hield de Nederlands Gereformeerde Kerk haar diensten in de openbare basisschool Kameleon. Op 27 juni 2006 is de eerste paal geslagen voor een eigen nieuwe kerk in de Polderwijk. Zaterdag 12 mei 2007 kon de kerk officieel in gebruik worden genomen. De kerk telt 300 zitplaatsen met een voorlopig nog niet te gebruiken galerij met 100 zitplaatsen.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 28 februari 2006.

De Nederlandse gereformeerde kerk van Zeewolde en de burgerlijke gemeente tekenen morgen, 1 maart, een grondovereenkomst. De verwachting is dat in maart de bouw van de nieuwe kerk in de Polderwijk kan beginnen. Aan het einde van het jaar moet de kerk gereed zijn. De kerk krijgt 300 zitplaatsen. Waarschijnlijk wordt er een balkon bijgebouwd, dat voorlopig niet voor zitplaatsen wordt gebruikt. Als dat wel gebeurt, is er ruimte voor nog eens honderd mensen. De Nederlandse gereformeerde kerk van Zeewolde is ongeveer vijftien jaar oud. De gemeente heeft nog niet eerder een eigen pand gehad en heeft al op diverse plaatsen gekerkt. Momenteel komt men samen in de aula van een schoolgebouw. De gemeente groeit op dit moment met zo’n 10 procent per jaar. Het is niet ondenkbaar dat deze groei verder doorzet, omdat er in Zeewolde veel huizen worden gebouwd. Sinds 2004 is er een eigen predikant, ds. C. T. de Groot. Toenmalig burgemeester T. A. Viezee gaf tot 2004 catechisatie in de Nederlandse gereformeerde kerk van Zeewolde. Viezee verwisselde dat jaar zijn burgemeestersambt voor dat van predikant in Krommenie.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 29 mei 2007.

De Nederlands gereformeerde kerk van Zeewolde heeft zaterdag 12 mei haar nieuwe kerkgebouw in gebruik genomen. De kerk aan de Gedempte Gracht draagt de naam Het Kruispunt. Het 1,4 miljoen euro kostende gebouw heeft op de begane grond 300 zitplaatsen. Op de galerij zijn veertig zitplaatsen. Dit aantal is uit te breiden tot tachtig.

Het gebouw heeft een crècheruimte, een peuterruimte, een jeugdhonk en vier zalen. Verder is er een speciale kapel voor een moment van rust en bezinning. Het is de bedoeling dat deze kapel in de toekomst iedere dag open is voor leden van de kerk en mensen uit de buurt.

De Nederlandse gereformeerde kerk in Zeewolde is vijftien jaar geleden geïnstitueerd. De gemeente heeft nog niet eerder een eigen pand gehad, maar kerkte voorheen op diverse plaatsen. Jaarlijks groeit de gemeente met zo’n 10 procent. Het is niet ondenkbaar dat deze groei verder doorzet, omdat er in Zeewolde veel huizen worden gebouwd. De kerk is het eerste publieke gebouw in de Polderwijk, waar volgens plannen zo’n 10.000 mensen komen te wonen. Ds. C. T. de Groot is sinds 2004 predikant van de gemeente.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 7 juli 2009.

De Nederlands gereformeerde kerk (Ngk) te Zeewolde bestond zaterdag 25 jaar. Het aantal leden groeide van een „handvol starters” naar bijna 500 nu, aldus het NGK-orgaan Opbouw.

Voor de Zeewoldse gemeente was het jubileum aanleiding voor een reünie voor (oud-)leden in kerkgebouw Het Kruispunt aan de Gedempte Gracht 1.

Externe links

Afbeeldingen