Handelingen

Zegge, Onze Lieve Vrouwestraat 108 - Kapel O.L. Vrouw van Zegge

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Kapel O.L. Vrouw van Zegge
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Rucphen
Plaats: Zegge
Adres: Onze Lieve Vrouwestraat 108a
Postcode: 4735AE
Sonneveld-index: 08636
Jaar ingebruikname: 1922
Architect: Groenendael, N.J.H. van
Huidige bestemming: kapel
Monument status: Rijksmonument 517057


Geschiedenis

De O.L. Vrouw van Zeggekapel is een neogotische kapel met toren, gelegen in het dorp Zegge. ze is gewijd aan Onze Lieve Vrouw van Zegge, de beschermheilige van het dorp. De kapel werd gebouwd in het begin van de 20e eeuw en staat bekend om haar prachtige glas-in-loodramen en rustige sfeer.

Monumentomschrijving Rijksdienst

De O.L. VROUW VAN ZEGGE KAPEL op no. 108 is in sobere Neo-gotische stijl gebouwd in 1922 naar ontwerp van architect Jacques van Groenendael. De kapel heeft een bedevaartstraditie die teruggaat tot de vijftiende eeuw. De in 1922 gebouwde kapel sluit qua hoofdvorm aan bij de voorgaande kapel.

Omschrijving

De eenbeukige kapel met een schip van drie traveeën is voorzien van een westtoren op vierkante basis, een driezijdig gesloten transept en een vijfzijdige koorsluiting. De zadeldaken van schip en dwarsbeuk en de ingezwenkte achtzijdige torenspits zijn gedekt met leien in maasdekking. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen en voorzien van steunberen met afzaat, waartussen spitsboogramen met glas-in-lood. De toren met hoofdingang is gesitueerd aan de straatzijde. De toren is gebouwd als een in het muurwerk iets vooruitspringende bouwmassa en vormt als zodanig een spitsboogportiek voor de eiken paneeldeur met smeedijzeren beslag. Aan weerskanten hiervan een klein spitsboograam en op de hoeken van het schip steunberen. Onder de spits heeft de toren aan alle zijden een blinde spitsboog. Op de torenspits is een bewerkt smeedijzeren kruis geplaatst. Het noordelijke transept heeft alleen ramen, het zuidelijke heeft nog een tweede eiken toegangsdeur met siersmeedwerk, als bovenlicht een spitsboog met baksteen vorktracering.

Het inwendige is opgetrokken in schoonmetselwerk met wit geschilderde vlakken waarop florale motieven. De vloer is betegeld in donkerrood met geblokt randpatroon. De bakstenen graatgewelven zijn eveneens versierd met blad- en bloemmotieven. Tussen de lisenen die de bandribben ondersteunen bevindt zich een gepleisterde lambrisering. Deze was gedecoreerd met sjabloonschilderingen, maar is rond 1992 overgewit. De glas-in-loodramen zijn voorzien van figuratieve voorstellingen in stervormig medaillon. Deze bevatten scènes uit het leven van Jezus en Maria, zoals de geboorte van Maria en het lijden van Christus, de Wederopstanding, Maria Hemelvaart en haar kroning in de hemel. De aandacht is centraal gericht op een beeld van de Madonna met Kind in een glazen stolp. Het is een zeventiende eeuws beeld van Vlaamse herkomst. De zilveren ex-voto's uit de vorige en deze eeuw, zijn recent merendeels overgebracht naar de tegenover de kapel gesitueerde kerk.

Waardering

De kapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, met name de ontwikkeling van het katholicisme in de late negentiende eeuw en de heropleving van bestaande devoties. Het is tevens van architectuurhistorisch belang wegens de plaats in het oeuvre van de architect. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp en vanwege de wijze van inrichting. Het complex is van bijzondere betekenis voor het aanzien van het dorp en vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing in historisch-ruimtelijke relatie tot de wegenstructuur. Het gebouw heeft een hoge mate van gaafheid.

MIP omschrijving

  • Naam monument: Mariakapel
  • Bouwstijl: Neo-Gotiek
  • Bouwperiode: 1922
  • Gevels en materialen: Machinale baksteen, hardstenen dorpels.
  • Vensters en deuren: Spitsboogvensters. Ave Maria bij entree, diverse figuratieve voorstellingen in glas-in-lood. Twee geverniste deuren met verdiepte cassetten, beslag en bewerkte deurgrepen.
  • Dak en bedekking: Zadeldak met leien in maasdekking. Twee zinken bolpirons op zinken golfrand bij goot.
  • Bijgebouwen: Smeedijzeren kruis op toren en absis. Zeshoekige hardstenen tegels rechts van kerk.
  • Interieur: steenrode tegels en randen met zwarte tegels waarin rode en gele blokjes. Twee rijen houten bankjes, wanden met sjabloonschilderwerk met tekst in gouden letters: "Verlaat ons niet in onzen nood die onze toevlucht tot u nemen".
  • Bijzonderheden: Kruisvormig gebouwtje met toren bij ingang. Driezijdige zijkapellen driezijdige absis.

Omschrijving

Twee votiefkasten met zilveren benen, harten en dergelijke. Schilderwerk van in elkaar gestrengelde rozen en irissen. Polychroom Mariabeeld met Kind, met zilveren kronen op neogotisch houten altaar met vergulding; eind 17e eeuw. Glas-in-lood: Maria met Kind Annunciatie Geboorte, Presentatie Jezus als 12-jarige in de tempel "in de hof der Olijven/ aan geselpaal- met doornenkroon- kruisdragend- aan het kruis- herrijzing- Hemelvaart- spreken in tongen- Hemelvaart Maria kroning Maria daaromheen op wit fond schilderingen van bloemen met teksten in banderollen als: "Moeder van Goede Raad". Plafond met baksteen stergewelf met bloemen beschilderd vanuit het centrum rood en groen.

Externe links

Afbeeldingen