Handelingen

Zeist, Boulevard 2a - Nieuwe Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nieuwe Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Zeist (Bethel gem.)
Provincie: Utrecht
Gemeente: Zeist
Plaats: Zeist
Adres: Boulevard 2a
Postcode: 3707BM
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1927
Architect: Paap en Straalen, van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Buitengewoon belangrijke, beeldbepalende kerk met toren in expressionistische vormen. Gebouwd als Ned. Hervormde kerk.

De Nieuwe Kerk in Zeist verrees in 1927 in een toenmalige uitbreiding van Zeist, als gevolg van de zich uitbreidende Hervormde gemeente. De Oude Kerk in het centrum werd destijds te klein.

De kerk is een forse zaalkerk op een trapeziumvormige plattegrond, met een hoge toren met zadeldak aan de achterzijde. Het ontwerp is uitgevoerd in een expressionistische baksteenstijl, in de Hervormde kerkbouw tamelijk zeldzaam. Stedenbouwkundig heeft de kerk een bakenfunctie in de zichtas van de Slotlaan en op de hoek van een kruispunt waar vijf wegen samenkomen.

Orgel

Het orgel is in 1980 gebouwd door de firma Fama & Raadgever (Utrecht). Rond 1995 wordt de oorspronkelijke stemming volgens Neidhardt gewijzigd in evenredig zwevend. In 2011 wordt in eigen beheer de windvoorziening gewijzigd, waarna orgelmaker Gert van Buuren (Heukelum) eind 2011/begin 2012 een herintonatie uitvoert. De samenstelling van de Mixtuur en Scherp wordt hierbij aangepast en de houten bekers van de Fagot worden verlengd. De winddruk van het Hoofd- en Bovenwerk wordt verlaagd, die van het Pedaal verhoogd. De blinderingen in het front worden in eigen beheer vervangen (die van de balustrade zijn eerder vervangen). Adviseur bij deze werkzaamheden is Jaap den Hertog.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur