Handelingen

Zeist, Oranje Nassaulaan 35 - Thomaskerk (1962 - 2015)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Zeist, Oranje Nassaulaan 35 - Thomaskerk)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Thomaskerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Utrecht
Gemeente: Zeist
Plaats: Zeist
Adres: Oranje Nassaulaan 35
Postcode: 3708GA
Sonneveld-index: 04566
Jaar ingebruikname: 1962
Architect: Duintjer, M.F.
Huidige bestemming: verbouwd tot woningen
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Architectonisch uiterst belangrijke, sobere, moderne zaalkerk in de voor Duintjer typerende, functionalistische vormen. De kerk is architectonisch verwant aan de, eveneens door Duintjer ontworpen, Hervormde Pinksterkerk in Amsterdam-Buitenveldert uit dezelfde tijd. Bij de Thomaskerk in Zeist staat een houten losstaande "toren"; bij de Pinksterkerk in Amsterdam-Buitenveldert staat een vergelijkbare losstaande "toren", daar van metaal. Na vele jaren, waarin al over sluiting van dit kerkgebouw werd gesproken, is de Thomaskerk in oktober 2015 buiten gebruik gesteld.

  • 2021 - De Thomaskerk in de wijk Hoge Dennen is verkocht aan zelfbouwontwikkelaar Steenvlinder. Dit bedrijf onderzoekt samen met belangstellenden of de kerk kan worden omgebouwd tot kluswoningen.
  • Voorjaar 2022 - Er is door architect Ernst de Jager van het bedrijf Steenvlinder een voorlopig ontwerp gemaakt voor verbouwing van de Thomaskerk tot 17 "kluswoningen".
  • Najaar 2022 - Vergunningsaanvraag is door Steenvlinder ingediend voor transformatie van het kerkgebouw naar maximaal 11 zelfbouwwoningen; vijf woningen in de kerkzaal en maximaal zes woningen in de laagbouw van het gebouw. Er worden hierbij geen veranderingen aangebracht aan het aangezicht van het gebouw.

Orgel

De Thomaskerk in Zeist is eind 1962 in gebruik genomen. Het orgel werd geleverd door de firma Van Vulpen. Het is een orgel met acht manuaalstemmen en een aangehangen pedaal. Bij de bouw werden twee stemmen nog niet geplaatst: de Gemshoorn 2' en de Trompet 8'. Deze bezuiniging was nodig omdat het plafond in verband met de klank van het orgel van ander materiaal moest worden gemaakt. In 1969 is in plaats van de Gemshoorn een Quint 3' geplaatst op advies van Willem Hülsmann. In de jaren 1980 werd overwogen het orgel van het orgelbalkon af te halen en voor in de kerk te plaatsen. Ook zou het worden uitgebreid met een vrij pedaal. Deze plannen zijn niet doorgegaan. Wel is in 1989 door Fama & Raadgever op de gereserveerde plaats een Dulciaan 8' geplaatst. Op het naamplaatje bij de registerknop staat 'Trompet'. Ook intoneerden zij de Quint uit 1969 opnieuw, om deze beter te laten kleuren bij de overige registers. Het orgel is in 2019 te koop aangeboden, omdat de kerk werd verkocht. Het gebouw was al in 2015 buiten gebruik gesteld.

In de media

  • Uit De Nieuwsbode Zeist, 6 oktober 2015

In een vesperdienst, en avondgebed, is zondag stilgestaan bij de sluiting van Thomaskerk als vierplek van de Hervormde PKN Gemeente. Met weemoed en soms zichtbaar verdriet bij de aanwezigen sloot koster Jan Drost voor de laatste keer de deuren van de kerkzaal. Dominees Hans Kroonenburg en Roel Bosch leidden de dienst.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur