Handelingen

Zijldijk, Fivelweg 29 - Doopsgezinde Vermaning

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Doopsgezinde Vermaning
Genootschap: Doopsgezinde Broederschap
Provincie: Groningen
Gemeente: Eemsdelta
Plaats: Zijldijk
Adres: Fivelweg 29
Postcode: 9987SH
Jaar ingebruikname: 1772
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 40312 (kerk); 40313 (kosterij)

Geschiedenis

Verving een eerdere Vermaning uit ca. 1700.

Het juiste bouwjaar van de Vermaning van de Groninger Oude Vlamingen is niet bekend. Het moet toch wel rond 1700 zijn geweest. Hoogstwaarschijnlijk op dezelfde plaats is in 1772 een nieuwe vermaning gebouwd. Dit is nu de vermaning van de in 1988 gevormde nieuwe doopsgezinde gemeente Zijldijk-Zeerijp. (56-06)

Monumentomschrijvingen Rijksdienst

Kerk, Fivelweg 29.

Doopsgezinde Vermaning. Sober schuurkerkje onder hoog schilddak; halfrond gesloten vensters met roedenverdeling. Bouwjaar 1772. Inwendig preekstoel en orgel.

Kosterij, woonhuis, Fivelweg 31.

Tegenover de Vermaning gelegen pand onder schilddak met zijschildengoot op kleine klossen. Zesruitsvensters.

Beschrijving Vermaning, bron: Wikipedia

De Doopsgezinde kerk van Zijldijk (ook vermaning) is een eenvoudige zaalkerk uit 1772 in het Groningse dorp Zijldijk. Het gebouw werd in 1973 aangewezen als rijksmonument.

De vermaning oogt als een schuur. In de zijmuren zijn spitsboogvensters aangebracht. Boven de ingang zit een stichtingssteen met het jaartal 1772. Het gebouw heeft waarschijnlijk een voorganger gehad uit begin 1700.

In de tijd dat deze werd gebouwd was het voor Doopsgezinden niet verboden een eigen kerk te hebben, maar de kerk mocht niet als zodanig kenbaar zijn. De vermaning in Zijldijk is de enige uit die tijd in de provincie Groningen die bewaard is gebleven. Het gebouw is nog steeds als kerk in gebruik.

Ook van binnen is de kerk eenvoudig ingericht, met een preekstoel en banken in twee rijen. Tot 1935 had de kerk een kabinetorgel uit 1777 van de Amsterdamse orgelbouwers Vool & Groet, met toevoegingen van H.E. Freytag uit 1844, dat tegenwoordig eigendom is van het Groninger Museum en in de Menkemaborg in Uithuizen staat. Het orgel van Hendrik Spanjaard uit Amsterdam dat daarna werd geplaatst, was begin 21e eeuw totaal versleten. In 2004 kreeg de gemeente een nieuw orgel, gebouwd door F.R. Feenstra te Grootegast.

Achter de kerk staat de kosterij, ook uit de 18e eeuw. Het gebouw werd in 1840 verbouwd en in 1880 uitgebouwd. Het wordt zelfstandig beschermd als rijksmonument.

Beschrijving Kosterij, bron: Wikipedia

De kosterij van de Doopsgezinde vermaning in Zijldijk is een eenvoudig bouwwerk uit het begin van de 18e eeuw. Het pand heeft een schilddak met zijschildengoot en zesruitsvensters. Sinds 1973 wordt het beschermd als rijksmonument.

De kosterij is in 1840 verbouwd en in 1880 aan de achterzijde uitgebouwd. Het gebouw is nog steeds in gebruik bij de Doopsgezinde gemeente. De kosterij staat voor de vermaning.

Externe link

http://www.dgzeerijp-zijldijk.doopsgezind.nl/Indeling_Frames_Pagina.htm

Afbeeldingen