Handelingen

Zoetermeer, Julianalaan 3 - Adventskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Adventskerk
Genootschap: Vereniging van Vrijzinnig Hervormden
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Zoetermeer
Plaats: Zoetermeer
Adres: Julianalaan 3
Postcode: 2712CA
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1955
Architect: Eck, A. van
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Mooie wederopbouwkerk met toren.

In 1955 werd de Adventskerk gebouwd in de eerste uitbreidingswijk van de gemeente Zoetermeer, in opdracht van de Vereniging van Vrijzinnig Hervormden. Vanaf de oprichting van de Vereniging in 1914 had men voor de godsdienstoefeningen gebruik gemaakt van de Spaar- en Voorschotbank in de Dorpsstraat, maar vooral in de oorlogsjaren kreeg men behoefte aan een eigen kerkgebouw. Architect A. van Eck kreeg de opdracht en hij ontwierp een eenvoudige zaalkerk in de traditionele Delftse School Stijl uit de Wederopbouwperiode.
De Adventskerk is een rechthoekig zaalkerkje, opgetrokken uit zachtgele baksteen en gedekt door een zadeldak. Tussen de steunberen zijn hoge in roeden onderverdeelde stalen vensters gevat in houten kozijnen aangebracht die bij de kerkzaal horen. In de voorgevel bevindt zich onder de top een rond venster met stermotief, in de achtergevel oorspronkelijk ook maar deze is vervangen door een raam met een duif die de heilige geest naar de aarde straalt.
De hoofdingang van de kerk is in een uitgebouwd portaal onder een zadeldak aan de Julianalaan gesitueerd. Twee bakstenen muurtjes markeren de stoep voor de houten cassettendeur, die de entree tot het kerkportaal vormt. De toren bevindt zich aan de rechterkant die bekroond wordt door een opengewerkte betonnen constructie met een klein zadeldak. Hierop staat een roodkoperen spits. Een reeks kleine rechthoekige vensters met ruitvormig glas-in-lood en betonnen onderdorpels is op regelmatige afstand van elkaar in de muren geplaatst.
Aan de achterzijde van de kerk bevindt zich in een lagere aanbouw de consistorie met de keuken. In 1993 werd de consistorie uitgebreid door hem in vrijwel dezelfde vorm te dupliceren. De kerk ligt in een royale tuin die van de straat wordt gescheiden door een laag bakstenen muurtje. De muren van het kerkportaal zijn uitgevoerd in schoon, ongepleisterd metselwerk. De kerkzaal is een rechthoekige ongedeelde ruimte met witgepleisterde muren, betonnen vloertegels en een open houten spantenkap die op natuurstenen consoles rust. Sinds 1969 is de Vereniging van Vrijzinnig Hervormden samengegaan met de toen pas (her)opgerichte Remonstrantse gemeente en Doopsgezinde gemeente (DoRe gemeente) Sinds 2004 kreeg men de naam "Vrijzinnig Christelijke Geloofsgemeenschap - Adventskerk Zoetermeer".

Van 1972 tot 1984 ook gehuurd door de Evangelisch Lutherse kring Zoetermeer. Deze kring was een "brandpunt" van de Lutherse gemeente Den Haag. In 1984 werd de huur stopgezet door verhuizing naar de Hoeksteen aan de Turfschipkade in de wijk De Leyens.

Daarna ook in gebruik door de Evangelische Broedergemeente.

Ook Vrijmetselarij Pythagoras.

Afbeeldingen