Handelingen

Zoetermeer, Piet Heinplein 13 - Het Kompas

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Het Kompas
Genootschap: Geref. Kerk Vrijgemaakt
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Zoetermeer
Plaats: Zoetermeer
Adres: Piet Heinplein 13
Postcode: 2712KC
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1955
Architect: Huurman, D.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Het kerkgebouw Het Kompas staat in de wijk Dorp van Zoetermeer. Het gebouw is sinds 1980 in gebruik bij de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt.

In 1955 werd de eerste steen gelegd van het kerkgebouw aan het Piet Heinplein. Het kerkgebouw is ontworpen door de architect D. Huurman en werd in 1956 in gebruik genomen door de Gereformeerde Gemeente. In 1969 werd de kerk uitgebreid, en in de jaren 1972-1973 werd aan de binnenkant een galerij toegevoegd.

De Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) kerkte in die tijd nog aan de Irenelaan. In 1980 kochten de Zoetermeerse Vrijgemaakten het gebouw aan het Piet Heinplein van de Zoetermeerse Gereformeerde Gemeente, welke toen een groter en nieuw gebouw, de Vredekerk aan de Zwaardslootseweg, had laten bouwen. Het gebouw aan de Irenelaan werd verkocht aan de Christelijke Gereformeerde kerk.

In de negentiger jaren van de vorige eeuw werd het kerkgebouw voor de eerste keer gemoderniseerd en kreeg het ook de naam Het Kompas. Deze naam sluit aan bij de omgeving van het kerkgebouw (Zeeheldenbuurt) en wijst ook op de Bijbel, het kompas voor ons leven.

Recentelijk, in 2017, werd met name de kerkzaal ingrijpend verbouwd en gemoderniseerd om te voldoen aan de wensen van de kerkelijke gemeente, waarbij o.a. de preekstoel plaatsmaakte voor een liturgisch centrum op een podium voorin de kerk.

Sinds 2012 is er een samenwerking met de Samenwerkingsgemeente van Christelijke, en Nederlands gereformeerde kerken, "De Lichtzijde" in Zoetermeer. De toekomst zal uitwijzen dat "Het Kompas" en "De Lichtwijzer" zal fuseren tot een 3GK gemeente. Sinds 2014 zijn er al gezamenlijke middagdiensten afwisselend in haar kerkgebouwen.

Orgel

Bij de bouw in 1955 kreeg de kerk een 7 ½ stems, elektrisch-pneumatisch orgel gebouwd door H. Vermeulen in 1956, waarbij gebruik was gemaakt van oudere materialen uit andere orgels. Het orgel, aangebracht in een nis boven de kansel, kreeg door de jaren heen steeds meer kwalen, was uitermate traag en restauratie bleek niet meer lonend.

In 1987 is het oude orgel vervangen door het huidige, 2 klaviers met 8 zelfstandige stemmen gebouwd door de fa. N. D. Slooff Orgelbouw in Ouderkerk aan den IJssel in 1983. Van 1983 tot 1987 stond dit orgel in de Nederlandse Hervormde Kerk in Haastrecht.

Het orgel is een zogenaamd unit-orgel met een elektrische tractuur en heeft de volgende dispositie:

 • MANUAAL I: MANUAAL II: PEDAAL:
 • Bourdon 16' Violon 16' (c0-h0 tr. Bourdon) Subbas 16'
 • Prestant 8' (C-F tr. Holpijp) Bourdon 8' Octaaf 8'
 • Holpijp 8' Salicionaal 8' (C-H tr. Bourdon) Gedekt 8'
 • Octaaf 4' Celeste 8' (v/a c0) Octaaf 4'
 • Fluit 4' Salicet 4' Trompet 8'
 • Quint 3' Fluit 4'
 • Octaaf 2' Woudfluit 2'

Mixtuur III-IV Sesquialter II Discant Tremulant, Autom. Pedaal Gen. Crescendo

 • Trompet 8' 3 koppelingen
 • Omvang van de klavieren C - g’’’ = 56 toetsen
 • Omvang van het pedaal C - f’ = 30 toetsen

De dispositie is opgebouwd uit de volgende 8 basis registers: Bourdon 16vt, Prestan t 8vt, Salicionaal 8vt, Celeste 8vt, Quint 3 vt, Terts 1 3/5 vt, Trompet 8vt en een Mixtuur 3-4sterk.

Al het pijpwerk is van orgelmetaal of hout. Hierbij is geen zink gebruikt. De orgelkas is uitgevoerd in eiken met profielen en houtsnijwerk. De klavieren zijn belegd met ebbehout, palmhout en ivora. Het orgel is uitgevoerd met contactloze schakelingen en de windvoorziening gebeurd door een 220/380V draaistroom Meidinger orgelventilator. De kosten van het orgel waren destijds c.a. fl 90.000,--. Bij de verbouwing van het kerkgebouw in 2018 heeft het orgel de huidige volledig wittte kleurstelling gekregen met een strakkere en modernere uitstraling.

In de Media

 • Uit Nederlands Dagblad. d.d. 7 juni 1979

Het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente aan het Piet Heinplein zal uiterlijk 1 mei 1980 beschikbaar zijn. Het aantal zitplaatsen in de kerkzaal is 316, terwijl een in de jaren 1972/1973 ingebouwde galerij nog eens aan 120 personen plaats kan bieden. Het gebouw omvat verder vier vergaderlokalen…

 • Uit Nederlands Dagblad, d.d. 10 juni 1980

De aankoop van dit kerkgebouw heeft een zware financiële last met zich gebracht (kosten 800.000 gulden). Dat zei de preases van de raad van de GKV, de heer A.F. Grunewald. Zaterdag 7 juni 1980 tijdens de officiële ingebruikneming van het nieuwe kerkgebouw aan het Piet Heinplein. Door de snelle groei van de gemeente (nu 287 leden) was het zes jaar geleden aangeschafte gebouw te klein geworden. Hert nieuwe kerkelijk onderkomen kon worden overgenomen van de Gereformeerde Gemeente en heeft zoveel zitplaatsen, dat men van de galerij en de achterste banken voorlopig geen gebruik hoeft te maken.

 • Uit Algemeen Dagblad, d.d. 2 oktober 2017

De kerkzaal van het Kompas aan het Piet Heinplein ondergaat een make-over. De huidige inrichting is niet meer van deze tijd, vindt het kerkbestuur. Voor de kerst moet de kansel van de Gereformeerde kerk Vrijgemaakt plaatsmaken voor een podium waardoor de kerkzaal ook voor andere activiteiten gebruikt kan worden. Ook wordt de akoestiek verbeterd.

 • (Bron: Grotendeels overgenomen uit informatiebron van de GKV Zoetermeer)

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur