Handelingen

Zorgvlied, Dorpsstraat 5 - Obadjakapel

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Obadja
Genootschap: Protestantse kerk
Provincie: Drenthe
Gemeente: Westerveld
Plaats: Zorgvlied
Adres: Dorpsstraat 5
Postcode: 8437PA
Sonneveld-index: 14246
Jaar ingebruikname: 1905
Architect: na te gaan
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 507281

Geschiedenis

Houten veldkapel, voorheen in gebruik bij de Hervormde Evangelisatie, uitbreiding 1968. Hervormde kapel "Obadja", beschermd vanwege het eenklaviersorgel, in 1785 gemaakt door J.G. Strumphler. Omstreeks 1969 gerestaureerd door de Gebr. Reil te Heerde.

Monumentomschrijving Rijksdienst

NH-kapel gebouwd in 1904 en behorend tot het type veldkapel. In de kapel staat een van rijkswege beschermd kabinetorgel. De kapel is rond 1970 verlengd waarbij de voorgevel naar voren is verplaatst. De bescherming heeft betrekking op de hoofdvorm van de kapel (waarbij de verlenging een ondersteunende waarde heeft) en delen van het interieur.

Omschrijving

Kapel opgezet als zaalkerkje met halfsteens muur bekleed met verticale kraalschroten en gedekt door een zadeldak met achterschild voorzien van geglazuurde muldenpan, eenvoudige zinken mastgoten. Symmetrisch ingedeelde voorgevel met dubbel openslaande deur met siergeheng en naald; rondboog bovenlicht. Eenvoudige deuromlijsting met een op klossen geplaatst fronton waarop houten sierelementen (zon). Aan weerskanten een drielichtsvenster met driepasmotief. Topgevel met dito venster, houten bloklijst onder windveer; dakruiter. Oostelijke zijgevel met drie oorspronkelijke en twee toegevoegde vensters alle voorzien van negenruits ramen, een kalf en een halfrond drieruits bovenlicht (een vierde oorspronkelijk venster is vervangen door een nooduitgang. De westelijke zijgevel bevat vier oorspronkelijke en een toegevoegd venster (als in oostgevel) alsmede een klein wc-raam. Zuidgevel is blind en heeft een gietijzeren vergaarbak en hemelwaterafvoer. Klokkenstoel met klok van een anonieme gieter, 1765, diam. 31 cm.

Interieur

Van belang is de spantconstructie bestaande uit van snijwerk voorziene stijlen, liggers en korbelen. Houten plafond waarin enkele decoratieve plafondroosters. De verhoogde liturgieruimte met houten borstwering en een eenvoudig op de grond geplaatst spreekgestoelte.

Waardering

Kapel van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege het type, het materiaalgebruik en de vormgeving. Mede van belang vanwege het reeds beschermde orgel. De kapel heeft uniciteitswaarde.

Orgel

De kapel "Obadja" in Zorgvlied dateert uit 1904 en werd gebouwd door de "Vereniging tot behartiging van Godsdienstige Belangen", later kreeg zij de naam Obadja. Het orgel is een kabinetorgel, gebouwd door J.S. Strumphler in 1785. Omstreeks 1969 is het gerestaureerd door de firma Gebr. Reil te Heerde en waarschijnlijk is het toen ook in de kapel geplaatst. In 2003 is door Reil gereviseerd. Vermoedelijk is het orgel afkomstig van een particulier uit Haarlem via orgelmaker Reil. De exacte geschiedenis van het orgel is momenteel niet bekend.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur