Handelingen

Zwijndrecht, Burgemeester Pijl Hogeweglaan 1 - Pietermankerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Pietermankerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Zwijndrecht
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Zwijndrecht
Plaats: Zwijndrecht
Adres: Burgemeester Pijl Hogeweglaan 1
Postcode: 3335LA
Inventarisatienummer: 03764
Jaar ingebruikname: 15e eeuw
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 41916

Geschiedenis

Een Onderwegkerk is bedoeld, en is vaak open voor mensen die letterlijk onderweg zijn; bijvoorbeeld met vakantie of op reis.

De "formule" is overgenomen van Duitsland, "Autobahnkirchen".

  • Er zijn / waren 8 Onderwegkerken in Nederland, o.a. in Blauwkapel.

Historische kerk met toren in de voormalige buurtschap 's Heer Oudeland Ambacht., nu een wijk in Zwijndrecht.

  • 2021 - Zeventig oude eiken kerkstoelen met biezen zittingen uit de Dorpskerk in Barendrecht krijgen een tweede leven in de Zwijndrechtse Pietermankerk. Die kerk dateert uit de eerste helft van de veertiende eeuw en is daarmee de oudste kerk van de Zwijndrechtse waard en is zo'n 100 jaar ouder dan de Barendrechtse Dorpskerk.

Orgel

In 1887 bouwde de firma Maarschalkerweerd een klein orgel voor de kapel Huize Bijdorp van de zusters van Onze Lieve Vrouwe (Notre-Dame de Lourdes) in Voorschoten. Het instrument had een eenvoudige neogotische orgelkas. Het kloostercomplex met school werd gebouwd in neogotische stijl. In 1894-1895 werd een grotere kapel gebouwd, waar het orgel naar werd overgeplaatst. Deze kapel is gewijd op 6 juni 1895. Het interieur van de kapel is in 1933 gewijzigd. Mogelijk is toen ook een nieuw orgel geplaatst, door de firma Bik, dat nog aanwezig is. Het orgel werd verkocht aan de parochie Sint Theresia van het Kindje Jezus in Maarn. Voor deze parochie was in 1926-1927 een nieuwe kerk gebouwd. Het orgel heeft hier dienst gedaan tot de jaren zestig van de twintigste eeuw, toen er een electronisch Heyligers-orgel werd geplaatst. Het Maarschalkerweerd-orgel werd verkocht aan de Nederlands Gereformeerde Kerk in Breukelen, het zogenaamde Witte Kerkje. Het werd hier ingrijpend verbouwd, de oorspronkelijke kas werd verwijderd. In 1991 is het verkocht, omdat men een groter orgel kon aanschaffen. Het Maarschalkerweerd-orgel is hierna gedemoneerd en opgeslagen bij de firma Scheuerman. Het lag hier lange tijd in opslag. In 2013 is gestart met een restauratie, gevolgd door een opbouw in de Pietermankerk te Zwijndrecht. Hierbij werd veel werk verzet door vrijwilligers.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk. Eenvoudig, eenbeukig bakstenen kerkje met driezijdige koorsluiting waarschijnlijk tweede helft 15e eeuw. Boven de westgevel een houten, met leien bekleed daktorentje. Inwendig een houten tongewelf op muurstijlen en met ribben. Trekbalk met gotische sleutelstukken en korbelen. Tot de inventaris behoren: een preekstoel uit 1690, en een priesterzerk uit 1520, orgel uit 1887, gebouwd door Maarschalkerweerd (Utrecht).

Links

Afbeeldingen

Interieur