Handelingen

Zwolle, Buitengasthuisstraat 8 - De Dageraad

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Dageraad
Genootschap: Evangelie Gemeente
Provincie: Overijssel
Gemeente: Zwolle
Plaats: Zwolle
Adres: Buitengasthuisstraat 8
Postcode: 8041AB
Inventarisatienummer: 19938
Jaar ingebruikname: 2006
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status:


Geschiedenis

In sporthal W.R.Z.V.

Uit Reformatorisch Dagblad, 14 november 2006.

De Vrije Evangelisatie Zwolle (VEZ) heeft plannen voor een nieuw onderkomen. Momenteel houdt de gemeente, die losstaat van enig kerkverband, samenkomsten in een sporthal. De sporthal, die ruimte biedt aan ongeveer 1200 bezoekers, blijkt te klein. Bert van der Stouwe, voorzitter van het dagelijks bestuur van de gemeente, noemt dat een ongewenste situatie. „Meer mensen wilden de diensten bijwonen, maar dat was niet mogelijk. En we wilden ook geen mensen weigeren.”

Als tussenoplossing zijn er sinds september twee diensten per zondag. „Dat heeft er wel toe geleid dat er de afgelopen maanden verdeeld over de diensten enkele honderden bezoekers zijn bijgekomen.” Van der Stouwe is daar blij mee, maar vindt het minder prettig dat deze mensen voor een deel uit andere kerken komen. „Mensen kunnen beter binnen de eigen gemeente tot bloei komen, overstappen is vaak niet de beste keus. Onze kerk richt zich vooral op niet-gelovigen en randkerkelijken.”

De evangelische gemeente is voor de Tweede Wereldoorlog ontstaan, maar kent sinds de jaren zeventig en tachtig een sterke groei. Eenmaal per maand is er ook een avonddienst. „Dat zijn altijd themadiensten, zoals praise-, herstel- en doopdiensten.”

De VEZ heeft het oog laten vallen op de locatie van het Deltion College aan de Nijverheidsstraat. Nog niet duidelijk is of pand moet worden verbouwd, of dat er nieuwbouw komt. De scholengemeenschap zelf verhuist naar de overkant van de weg. De burgerlijke gemeente Zwolle heeft zich nog niet over de locatie aan de Nijverheidsstraat uitgelaten. Een nieuwe kerk van de VEZ krijgt 2000 zitplaatsen, met uitbreidingsmogelijkheid tot 3000.

Afbeeldingen