Handelingen

's-Gravenzande, Heenweg 59 - Nieuwe Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Nieuwe Kerk
Genootschap: PKN Nederlands Hervormd
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Westland
Plaats: 's-Gravenzande (Heenweg)
Adres: Heenweg 59
Postcode: 2691LA
Inventarisatienummer: 02230
Jaar ingebruikname: 1951
Architect: Lantink, G.J.W.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Kleine, pittoreske wederopbouwkerk met toren. Kerk in de buurtschap Heenweg. Voor 1951 hield men een aantal jaren kerkdiensten in gebouw Jachin.

  • 2019 - Op zondag 8 september 2019 wordt de laatste dienst gehouden in de Nieuwe Kerk te Heenweg. Daarna gaat de kerk in de verkoop.
  • 2021 - Heenweg krijgt er - met een beetje mazzel - volgend jaar acht appartementen bij. Die komen in de kerk van Heenweg, die leegstaat. Nadat de kerkgemeente is vertrokken naar de Dorpskerk van 's-Gravenzande, is nagedacht over een andere invulling van het kerkgebouw. Er komen dus huurappartementen, maar er komt ook een maatschappelijke ruimte.

Orgel

Men maakt gebruik van een elektronisch Excellent orgel, voorzien van een groot schijnfront.

In de media

  • Uit 'Woz.nl", d.d. 14 juni 2019

De Hervormde Wijkgemeente Dorpskerk/Nieuwe Kerk houdt op zondag 8 september de laatste kerkdienst in de Nieuwe Kerk in Heenweg. Dat meldt de Protestantse Gemeente 's-Gravenzande, waarvan de Wijkgemeente deel uitmaakt.

De Nieuwe Kerk zal worden verkocht. Op dit moment is de Wijkgemeente in gesprek met potentiële kopers. Voorwaarde voor de koop is wel dat het kerkgebouw niet wordt afgebroken, bevestigt een kerkrentmeester tegenover WOS Media.

De kerk houdt op zaterdag 22 juni een laatste open middag voordat het pand definitief wordt gesloten. Belangstellenden kunnen op die dag een rondleiding krijgen en een presentatie bijwonen. Daarnaast kunnen ze boeken over trouwerijen en dopen in de Nieuwe Kerk bekijken. De open middag duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Een week na de laatste dienst in de Nieuwe Kerk in Heenweg, op zondag 15 september, zal de eerste gezamenlijke kerkdienst worden gehouden in de Dorpskerk van 's-Gravenzande.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur