Handelingen

,s-Gravendeel, Hendrik Hamerstraat 1 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 29 aug 2023 om 10:42 (diversen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk (Kerk op de Heul)
Genootschap: PKN Hervormde gemeente 'S-Gravendeel
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Hoeksche Waard
Plaats: 's-Gravendeel
Adres: Hendrik Hamerstraat 1
Postcode: 3295CG
Sonneveld-index: 01930
Jaar ingebruikname: 1905
Architect: Beijers, J.Th.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Belangrijke grote neokerk met toren.

Kruiskerk met driezijdig gesloten koor, brede dwarsbeuk en ongelede toren met haakse steunberen. Gebouwd in 1905 naar ontwerp van J.Th. Beijers ter vervanging van een in 1904 verbrande kerk uit 1637 / 1767. De in 1940 verwoeste torenspits werd in 1951 herbouwd. Kansel uit de bouwtijd. Gebrandschilderde ramen door Wim Korteweg en J.J. van Staveren.

In de Staatsregeling van het Bataafse Volk uit 1798 (in de tijd van Napoleon dus) werd bepaald dat alle kerkgebouwen en pastorijhuijsen zouden worden overgedragen aan het Plaatselijk Bewind. Dat betekende dus dat de kerkelijke gebouwen werden overgedragen aan de burgerlijke gemeente waarna de kerkgebouwen weer werden overgedragen aan het kerkgenootschap. De toren bleef in eigendom bij de burgerlijke gemeente. En zo is het vandaag de dag nog. In 1798 is het niet altijd en overal goed gegaan, zo is onlangs gebleken in 's-Gravendeel. Op zeker moment bleek dat de toren van de Hervormde Kerk nooit overgedragen was en nog altijd eigendom was van de kerkelijke gemeente. Dat is alsnog rechtgezet. Voor een symbolisch bedrag is de toren begin jaren 2000 overgedragen aan de burgerlijke gemeente. Die toren is in 2004 gerestaureerd. Eind juni is de windwijzer herplaatst. Dat is in 's-Gravendeel geen haan maar een vergulde vis van 90 kilo. De vis, ίχθός in het Grieks, is het symbool van het christelijk geloof.

Ook Pauluskerk, Kerk op de Heul genoemd..

Orgel

Het orgel is in 1962 gebouwd door de firma Nils Hammarberg (Göteborg, Zweden). De bouw ervan werd gefinancierd door het Nationaal Rampenfonds. Adviseur was Lambert Erné, namens de Orgelcommissie van de Nederlandse Hervormde Kerk. In 1982 is het met een sprekend en een werktuiglijk register uitgebreid door J.H. van der Veer (Dordrecht).

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur