Handelingen

,s-Gravenhage, Diamanthorst 187 - Kruispunt

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 20 jul 2023 om 14:55 (aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kruispunt
Genootschap: Stichting Redeemed Christian Church of God
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: 's-Gravenhage
Plaats: 's-Gravenhage
Adres: Diamanthorst 187
Postcode: 2592GA
Sonneveld-index: 01966
Jaar ingebruikname: 1969
Architect: Nieukerk, K.J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Interessant modern kerkgebouw zonder echte toren. Gebouwd als Nederlands Hervormde Kruispuntkerk in de uitbreidingswijk Mariahoeve. Eén der nieuwste Hervormde kerkgebouwen van Den Haag (1969). Het gebouw heeft circa 45 jaar als Hervormde kerk (later PKN) gefunctioneerd en is in 2014 verkocht aan een Afrikaans kerkgenootschap (zie onder).

  • 2018 Aangewezen als Gemeentelijk monument.

Orgel

Voor de kerk Het Kruispunt in de Haagse wijk Mariahoeve werd in 1970 een orgel gebouwd door de firma Van den Berg & Wendt. Het instrument is in gebruik genomen op 4 oktober 1970. Adviseur was Adriaan Engels. Per 1 juli 2014 is Het Kruispunt gesloten. Het gebouw is daarna verkocht aan de Church of the Redeemer, die het inclusief het orgel heeft overgenomen.

In de media

Uit maandblad Kerk in Den Haag mei 2013:

  • In den Haag sluiten acht kerken de komende tijd hun deuren, te weten:
  • Uit Omroep West d.d. 30 juni 2014

De Kruispuntkerk in de Haagse wijk Mariahoeve is verkocht aan Stichting Redeemed Christian Church of God, een Afrikaanse internationale geloofsgemeenschap. Het contract is dit weekeinde getekend. De kerk was van de protestantse gemeente en moest worden afgestoten vanwege bezuinigingen. De overwegend Nigeriaanse gemeenschap heeft het gebouw en de inboedel als de banken en het orgel overgenomen. Er is zondag al een viering gehouden. De oude gemeenteleden van de Kruispuntkerk moeten uitwijken naar onder meer de Christus Triumfatorkerk in het Bezuidenhout. Er is ook een plan om diensten te houden in een verzorgingshuis in de wijk. De Kruispuntkerk heeft bijna vijftig jaar bestaan. In het begin zat de kerk nog vol, maar de laatste jaren waren er steeds minder bezoekers uit de wijk. In Den Haag zijn de afgelopen jaren zeker zeven kerken gesloten.

Bron:Omroepwest.nl

Afbeeldingen

Exterieur

De twee foto's van het exterieur zijn 2 x dezelfde opname,maar in verschillende kleuren.

Interieur