Handelingen

,s-Gravenhage, Rosseelsstraat 113 - Apostolisch Genootschap

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 25 jan 2010 om 19:51


Algemene gegevens
Genootschap : Apostolisch Genootschap
Gemeente : Gravenhage's-
Plaats : Gravenhage's-
Adres : Rosseelsstraat 113
Provincie : Zuid-Holland
Jaar ingebruikname : jaren 1920
Huidige bestemming: R.K. St. Jeroen
Naam kerk : Apostolisch Genootschap
Architect :
Monument-status:
Inventarisatienummer: 02111


Geschiedenis

Buiten gebruik als Kerk Apostolisch Genootschap. Sinds 1991 R.K. Kerk St. Jeroen.

Algemene gegevens
Genootschap : Rooms Katholieke Kerk
Gemeente : Gravenhage's-
Plaats : Gravenhage's-
Adres : Rosseelsstraat 113
Provincie : Zuid-Holland
Jaar ingebruikname : 1991
Huidige bestemming: buiten gebruik als R.K. St. Jeroen
Naam kerk : St. Jeroen
Architect :
Monument-status:
Inventarisatienummer: 02111

Geschiedenis

In 1991 heeft de R.K. parochie St. Jeroen dit voormalige kerkgebouw van het Apostolisch Genootschap in gebruik genomen ter vervanging van de nabij gesitueerde, veel grotere, naderhand in zomer 1991 afgebrande grote St. Jeroenkerk. In dit kader is toen op de linkerhoek van de voorgevel een metalen klokkenstoeltje gebouwd, met daarin één klok. Verder is toen in dit gebouw een prachtige, grote serie uiterst kleurrijke glas-in-loodramen aangebracht, naar ontwerp van de kunstenaar Carel Bruens. Uit de "grote" St. Jeroenkerk is op passende wijze een aantal attributen in dit gebouw herplaatst: o.a. tabernakel, doopvont, de 14 kruiswegstaties. Links van het liturgische centrum bevindt zich een voor deze ruimte passend Van Vulpen orgel.

Recente ontwikkelingen

Wegens afname van aantal kerkbezoekers, enz., is zondag 24 januari 2010 helaas de laatste viering gehouden in deze kerk, als R.K. St. Jeroenkerk. De R.K. kerkgangers in deze wijk zijn voortaan aangewezen op de St. Bonifatiuskerk en/of de H. Bernadettekerk in Rijswijk. Diverse objecten uit dit kerkgebouw zullen worden herplaatst in een "St. Jeroenkapel" binnen de H. Bernadettekerk, die begin 2010 nog in verbouwing is.

Er lijken enkele (kerkelijke) gegadigden te zijn, die interesse hebben in overname van dit kerkgebouw, b.v. buitenlandse kerkgemeenschappen en/of Evangelie/Pinkstergemeenschappen, dus sloop lijkt niet aan de orde. Wat er met de serie prachtige ramen, die destijds geheel voor het onderhavige gebouw waren ontworpen, zal gebeuren is nog niet duidelijk.