,s-Heerenhoek, Deken Holtkampstraat 9 - Willibrordus

Naam kerk: Willibrordus
Adres: Deken Holtkampstraat 9
Postcode: 4453AH
Architect: Asseler, Th.

Beeldbepalende neogotische kerk met toren.

Op deze plaats stond sinds 1797 een schuurkerk. De huidige kerk werd tussen 1873 en 1874 gebouwd. De kosten bedroegen fl. 106.181,88,-. Architect Theo Asseler ontwierp een driebeukige kruiskerk in neogotische stijl, met aan de voorzijde een hoge toren met drie geledingen en spits. Op 3 april 1873 werd de eerste steen gelegd en op 20 augustus 1874 werd de kerk door de Haarlemse bisschop G.P. Wilmer ingewijd.

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004
opname JvN 24-04-2004

Monumentomschrijving Rijksdienst

St. Willibrordus, gebouwd in 1870-1874 naar ontwerp van Th. Asseler. Driebeukige neogotische kruisbasiliek in vroeggotische vormen. Zuilen met knopkapitelen en gestucadoorde houten gewelven. Roosvensters in de eindgevels van het transept en de torengevel. Exterieur in sobere baksteenvormen met versieringen in gele steen. Hoge toren van twee vierkante geledingen en een kort achtkant met frontalen en spits. Neogotische altaren en koorramen uit de bouwtijd. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van Michael Burgerhuys, 1620, diam. 57 cm en een moderne klok.

Orgel

Het orgel (Rijksmonument) is 1907 gemaakt door B. Pels (Alkmaar). De neogotische orgelkas liet hij in Antwerpen vervaardigen. In 1952 restaureert de firma Jos. Vermeulen (Alkmaar) het orgel en vervangt het pijpwerk van twee stemmen door nieuw. Na de kerkrestauratie herstelt in 1981 A.J.M. Remijn (Goes) de windvoorziening, wijzigt de dispositie en plaatst in het koor een tweede, elektrische speeltafel.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Bourdon 16' - Prestant 8' - Bourdon 8' - Salicionaal 8', vanaf c - Octaaf 4' - Roerfluit 4' - Quint 2⅔' (1952) - Octaaf 2' (1952) - Mixtuur 2' 3 sterk - Trompet 8'.
  • Bovenwerk, in zwelkast (manuaal 2): Prestant 8' - Holpijp 8' - Viola di Gamba 8' - Voix céleste 8', vanaf c - Flûte harmonique 4' - Speelfluit 2' - Cymbel 1' 2 sterk (1981) - Basson-Hobo 8'.
  • Pedaal: Subbas 16' - Cello 8' - Bazuin 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Manuaalkoppeling.

Mechanische sleepladen (pedaal: pneumatisch). Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1. Toonhoogte: a1 = 435 Hz. Winddruk: 78 mm. WK (manualen), 88 mm. WK (pedaal).