Aadorp, Albardastraat 14 - Aakerk
Uit Reliwiki
Algemene gegevens | |
---|---|
Naam kerk: | Aakerk |
Genootschap: | Gereformeerde Gemeente Wierden
Vriezenveen |
Provincie: | Overijssel |
Gemeente: | Almelo |
Plaats: | Aadorp |
Adres: | Albardastraat 14 |
Postcode: | 7611BD |
Sonneveld-index: | 00239 |
Jaar ingebruikname: | 1991 |
Architect: | Dollen, Joh., Wierden |
Huidige bestemming: | kerk |
Monument status: | geen |
Geschiedenis
Moderne kerk met torentje. Verving de gesloopte kerk uit 1925. Eerst Nederlands Hervormde kerk, sinds 2024 Gereformeerde Gemeente; dit ter vervanging van haar kerkgebouw te Wierden. Dat kerkgebouw was te klein geworden, is verkocht en wordt woonhuis.
- 2021 - De hervormde gemeente buigt zich momenteel over een nieuw beleidsplan voor de jaren 2022 tot 2025. Een van de onderdelen is de bouw van een nieuw functioneel kerkelijk centrum op de plek van het huidige verenigingsgebouw aan de Krugerstraat. Tegelijkertijd bestaat het plan 3 kerkgebouwen af te stoten: de Aa kerk, de Pollenkerk en de Westerkerk. De Grote Kerk midden in het dorp blijft wel een samenkomstplek voor de gemeenteleden.
- 2022 - Begin 2024 sluiten kerken in De Pollen, Vriezenveen en Aadorp de deuren, maar voor die laatste zijn er al grootse plannen.
- 2023 - De gereformeerde gemeente (gg) in Wierden heeft de Aakerk in Aadorp (gemeente Almelo) gekocht. Dat heeft scriba Jan Morsink meegedeeld. Het betekent dat het kerkgebouw in Wierden wordt afgestoten en dat de gemeente op termijn in Aadorp gaat kerken.
Orgel
Het orgel wat de hervormde gemeente gebruikte wordt verplaatst naar het nog te bouwen nieuw hervormde wijkgebouw. De Gereformeerde Gemeente plaats het orgel uit haar voormalig kerkgebouw in de Aakerk.
In de media
- Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 25 Juli 2024
Kerk & religie
De gereformeerde gemeente (gg) in Wierden heeft de Aakerk in Aadorp (gemeente Almelo) gekocht. Dat heeft scriba Jan Morsink meegedeeld. Het betekent dat het kerkgebouw in Wierden wordt afgestoten en dat de gemeente op termijn in Aadorp gaat kerken. De gg Wierden maakt de laatste jaren een behoorlijke groei door en had plannen om de kerk uit te breiden. Dat leverde problemen op, onder meer in verband met een aangrenzende woning en door de eisen voor een parkeerterrein. Ook is toestand van het kerkgebouw, dat eind 1918 gebouwd is, maar matig en is er slecht geïsoleerd. Toen de Aakerk van de hervormde gemeente Vriezenveen dit jaar te koop kwam, heeft de gereformeerde gemeente een bod uitgebracht en kon ze de kerk kopen. Het bedrag wil Morsink niet zeggen. De overdracht vindt waarschijnlijk plaats in de loop van 2024. De locatie is niet nadelig. Lang niet alle kerkgangers komen uit Wierden. Ongeveer de helft komt uit de omgeving van Vriezenveen. De gemeente telt 94 leden en doopleden. Hervormd Vriezenveen zette dit jaar drie kerken te koop: de Westerkerk, de Aakerk en de Pollenkerk. Wim Annen, die meerdere kerken in bezit heeft, heeft belangstelling voor de Pollenkerk. Voor de Westerkerk heeft zich nog geen serieuze gegadigde gemeld. De Aakerk werd op 28 februari 1992 in gebruik genomen.
- Uit: Reformatorisch Dagblad d.d. 1 augustus 2024
Gemeente in Wierden verhuist naar Aadorp
L. Vogelaar
Wierden-Aadorp, heet de gereformeerde gemeente van Wierden voortaan. Ze nam het hervormde kerkgebouw in Aadorp over. Het oude kerkje in Wierden wordt woonhuis.
Bij de ingebruikname van de Aakerk door ds. A.T. Huijser op 10 juli bood ds. A. Verschuure een geschenk aan „namens de vakantiegasten”, een houtsnijwerk waarop beide kerkgebouwen zijn afgebeeld. Vanwege de vakantiegangers in met name Hoge Hexel –het aantal kerkgangers groeit dan van ongeveer 65 tot 300– werden sinds 2009 de diensten ’s zomers in andere kerken gehouden, omdat de eigen kerk te klein was.
Ook het ledenaantal vertoont lichte groei. Toen ouderling J.G. Bolier en zijn vrouw zich hier in 1985 vestigden, waren ze „lid nummer 99 en 100”. Het ledental daalde daarna tot 42, maar zit inmiddels net boven de 100. „Natuurlijke groei en inkomst van buitenaf”, zeggen de kerkenraadsleden. „De vroegere ouderling H.H. Kleinjan noemde de gemeente een doorgangsstation: mensen kwamen en gingen.” Ruimtegebrek is niet de enige reden voor de verhuizing. Het Wierdense kerkje was slecht geïsoleerd en had geen parkeerruimte. Het oude huis ernaast, waarin een smal zaaltje was ingericht, was „helemaal op, en het rook er muf”. De hervormde gemeente van Vriezenveen stootte drie van de vier kerkgebouwen af. Een daarvan is de Aakerk, ontworpen door M.J. Dollen uit Wierden en in gebruik sinds 28 februari 1992. De hervormde gemeente heeft er de twee collectezakken aan lange stokken aan de muur laten hangen. Voorin staat het orgel nog. Dat gaat in oktober naar het hervormd kerkelijk centrum dat in Vriezenveen wordt gebouwd. Orgelmaker Ide Boogaard demonteerde op 15 juli het orgel in het kerkje van Wierden, breidt het uit met een Subbas 16’ en plaatst het daarna achter in de Aakerk.
Opknapbeurt
Aadorp behoort tot de gemeente Almelo en de kerk staat aan de Oudewegsbeek, deel van het Kanaal Almelo-De Haandrik. Op 2 ju- li kreeg de kerkenraad de sleutel van het gebouw, op 10 juli volgde de openingsdienst. In de tussenliggende week is de kerk geschilderd en voorzien van een warmtepomp en airconditioning. De verwarming werd vernieuwd en de tuin opgeknapt. Veel werk gebeurde door vrijwilligers, ook uit Rijssen.
Vrijwel alle leden wonen in Wierden, Vriezenveen of Zuna. De nieuwe vergaderplaats ligt dan ook centraler. In Aadorp wonen geen leden, maar het klokgelui roept de inwoners wel toe dat er kerk is. De kerk telt 210 stoelen, in het zaaltje kunnen 110 mensen de dienst via een scherm volgen. Vorig jaar zomer zijn de diensten al in de Aakerk gehouden. „Het was binnen bijna 30 graden. Toen wisten we waar we aan toe waren.” Daarom hangen er nu witte airsocks aan het dak. Voor het eerst beschikt de gemeente over een kluis. „Eerder ging het geld mee naar huis. Ouderling A. Beverdam stopte het in de diepvries.” Op 13 juli was er open dag. „Toen kwamen er ook buren van de vorige kerk. Ze vinden het jammer dat we weg zijn, maar zijn blij dat de buitenkant van het kerkje ongewijzigd blijft.” Er lagen veel herinneringen in de oude kerk, dus de verhuizing was best ingrijpend, zeggen de ambtsdragers. „Alle leden zagen er echter de noodzaak van in. We zijn blij met de groei, maar het gaat om de innerlijke wasdom. Die komt van een ander Adres.”
Kerk na 106 jaar gesloten
De Rijssense gemeente had eind 19e eeuw leden in Wierden. Enkele gezinnen gingen samen preeklezen. Ds. M. Hofman nam op 17 oktober 1918 het kerkje aan de Vriezenveenseweg in gebruik dat tot 7 juli dit jaar dienstdeed. De afdeling werd pas in 1980 geïnstitueerd. Diaken C.M. Blankenstijn is 42 jaar ambtsdrager, waarvan 28 jaar in de gemeente in Almelo, die in maart 2009 werd opgeheven. Ouderling J.G. Bolier is ruim 36 jaar ambtsdrager, ouderling J. Morsink bijna 12 jaar, diaken D.J. Holland sinds januari dit jaar. Voor het eerst sinds 1987 heeft de gemeente