Handelingen

Aalburg, Oude Kerkstraat 19a - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 8 jan 2019 om 21:55 (gemind)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Protestantse kerk
Genootschap: Protestantse kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Altena
Plaats: Aalburg
Adres: Oude Kerkstraat 19a
Postcode:
Inventarisatienummer: 20405
Jaar ingebruikname:
Architect: Van Beijnum Architecten BNA BV
Huidige bestemming: Protestantse kerk (Hervormde Gemeente)
Monument status: geenGeschiedenis

Aalburg, hervormde kerk

De Hervormde Gemeente maakte voorheen gebruik van de historische kerk, oorspronkelijk gewijd aan Sint Trudo.

Orgel

Het orgel is gebouwd door Jac. van der Linden in 1974 voor De Open Hof in Maarssen. In 1990 is het orgel overgekocht door de Gereformeerde Gemeente in Oud-Beijerland. In 2012 heeft firma van Rossum heeft het orgel gerestaureerd in de nieuwe hervormde kerk van Wijk en Aalburg geplaatst.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 4 januari 2011.

Ds. B.C. Haverkamp legt vrijdagavond om 19.30 uur de eerste steen van het nieuwe kerkgebouw van de hervormde gemeente van Aalburg. De hervormde gemeente Aalburg telt ongeveer 1200 leden. Er zijn twee morgendiensten en een avonddienst. De kerk is al lang te klein.
Plannen voor een nieuwe kerk dateren van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Toen hebben de kerkvoogden aan het kerkgebouw grenzende grond gekocht. In de jaren negentig bleek nieuwbouw financieel niet haalbaar. Mede dankzij subsidies en veel vrijwilligerswerk is die nu wel mogelijk.
Het nieuwe kerkgebouw komt op ongeveer 50 meter afstand van het oude gebouw en zal er qua steensoort en dakbedekking goed bij passen. Het gebouw zal 450 zitplaatsen krijgen, eventueel uit te breiden naar 600. De oude kerk telt circa 225 zitplaatsen.

Het multifunctionele gebouw krijgt diverse zalen voor gebruik door verenigingen. Op de zolder komt een eigen ruimte voor de jeugd. Het kerkgebouw moet rond maart 2012 klaar zijn. De kosten bedragen circa 2 miljoen euro. Scriba Jan de Bruin hoopt dat het eindbedrag door vrijwilligerswerk en inkoopvoordelen lager uitvalt.
Met de ingebruikname van de nieuwe kerk draagt de hervormde gemeente de oude kerk over aan stichting De Oude Kerk Aalburg, die het mogelijk zal maken om in de kerk ook andere activiteiten te organiseren, zoals huwelijksdiensten, zangavonden, lezingen en tentoonstellingen. „De kerkenraad houdt een vinger in de pap”, zegt De Bruin.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 28 juni 2012.

In Aalburg is zondag, tijdens de ochtenddienst, de nieuwe kerk van de hervormde gemeente in gebruik genomen. In de dienst ging de predikant van hervormd Aalburg, ds. B.C. Haverkamp, voor. Op 17 juni werd de laatste kerkdienst belegd in de oude kerk aan de Maasdijk. „Vrijdag zijn de kanselbijbel, de avondmaalsbeker en de doopvont in een ceremoniële samenkomst overgebracht naar het nieuwe bedehuis aan de Oude Kerkstraat”, aldus scriba J.M. de Bruin.

Het nieuwe kerkgebouw, een ontwerp van Van Beijnum Architecten uit Amerongen, is gebouwd door aannemer Van Bergeijk uit Wijk en Aalburg met hulp van vrijwilligers en vaklui uit de eigen gemeente. Omdat de oude kerk te klein was geworden voor de groeiende gemeente, werden er lange tijd dubbele diensten belegd op zondagmorgen. „In de nieuwe kerk is ruimte voor alle kerkgangers tegelijk. We hebben 450 zitplaatsen tot onze beschikking, met een uitbreidingsmogelijkheid naar 650 plaatsen.” Een naam heeft de nieuwe kerk nog niet. „Daarover nemen we later een besluit”, zegt De Bruin.

De oude kerk is ondergebracht in een stichting die het beheer op zich zal nemen. „In de kerk komen concerten en tentoonstellingen, maar er zullen ook nog rouw- en trouwdiensten gehouden worden.”

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Orgel