Handelingen

Aalburg, Polstraat 6 - Gereformeerde Gemeente

Uit Reliwiki

Versie door Marc (overleg | bijdragen) op 30 dec 2023 om 11:47 (→‎Exterieur)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Gereformeerde Gemeente
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Altena
Plaats: Aalburg
Adres: Polstraat 6
Postcode: 4261BT
Sonneveld-index: 20771
Jaar ingebruikname:
Architect: D.C. Overduin
Huidige bestemming: kerkgebouw Gereformeerde Gemeente
Monument status: geenGeschiedenis

In 2012 hoopt de Gereformeerde Gemeente, vanuit het naastgelegen oude gebouw, een nieuw kerkgebouw te betrekken. Na ingebruikname van het nieuwe gebouw zal de oude kerk worden gesloopt, voor parkeerruimte.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 11 mei 2011.

De gereformeerde gemeente in Aalburg start nog voor de zomer met de bouw van een nieuw kerkgebouw. In 2009 is hiertoe besloten, nadat een door de kerkenraad ingestelde bouwcommissie drie plannen had gepresenteerd.

De gemeente past nog wel in het huidige kerkgebouw, maar daarvoor moet zij gebruikmaken van een in de jaren zeventig aangebouwde zaal. Dat betekent dat de zaal wekelijks een of meer keren omgebouwd moet worden. „Bovendien was de klimaatbeheersing niet optimaal en zou er groot onderhoud plaats moeten hebben aan het verouderde kerkgebouw. Ook is er te weinig geschikte ruimte voor het verenigingswerk”, meldt de bouwcommissie.

De nieuwe kerk is ontworpen door D.C. Overduin van Architraaf architecten- en ingenieursbureau te Wijk en Aalburg. Het gebouw zal gesitueerd worden op een perceel aan de Polstraat in Wijk en Aalburg, naast de huidige kerk. Deze grond is jaren geleden al door de gereformeerde gemeente aangekocht met het oog op eventuele ver- of nieuwbouw in de toekomst. De daarop staande woning en opstallen –nu in gebruik voor verenigingswerk en de opslag van oud papier– zullen deze maand worden gesloopt. Voor de bouwvak zal aannemer G. Vos te Nederhemert starten met grondwerkzaamheden.
Op de begane grond komen naast de kerkzaal en de consistorie een ruime keuken en een grote zaal, die door middel van schuifwanden in drie aparte zalen is te verdelen. Op de verdieping boven de zalen is een aparte ruimte voor het jeugdwerk opgenomen.
De kerkzaal krijgt 408 vaste zitplaatsen. Dit aantal is uit te breiden met zo’n honderd zitplaatsen door een gedeelte van de zalen bij de kerkzaal te betrekken. Structurele uitbreiding met ruim honderd zitplaatsen kan er komen door het aanbrengen van een galerij.

Tijdens de bouw kan de gemeente gebruik blijven maken van het huidige kerkgebouw. Na ingebruikname van het nieuwe gebouw –naar verwachting eind 2012– zal op de plaats van de huidige kerk het parkeerterrein komen. De bouwsom is begroot op 2,1 miljoen euro. Door zelfwerkzaamheid van vrijwilligers zal dit bedrag naar verwachting lager uitvallen.


Exterieur

Interieur