Handelingen

Aalten, Kerkstraat - Rooms Katholieke Schuurkerk (1801 - 1859)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: St. Helena
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Aalten
Plaats: Aalten
Adres: Kerkstraat
Postcode:
Sonneveld-index: 20464
Jaar ingebruikname: 1801
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen


Geschiedenis

Schuurkerk van 1801 tot 1859. Vervangen.

Het paadje tussen het Lage Blik en de Kerkstraat, naast de apotheek, geeft een kijkje op een wit bijgebouw met een opvallend schuin aflopend dak. Het is een restant van de tweede R.K. kerk na de Reformatie. Het was de Franse tijd, en in 1799 mocht er een woonhuis, schuin aan de overzijde van de apotheek, weer als R.K. kerk ingericht worden. In 1801 volgde een grotere op deze plaats. De kerk heeft tot 1859 dienst gedaan.

Toen volgde een derde kerk aan het begin van de Landstraat tegenover De Timp. Het grote oude huis dat er nog staat, was de pastorie. Opmerkelijk is het dat er bij afbraak van de oude kerk uit 1801 (op deze plek dus) dertien staties en een ander zandstenen beeldhouwwerk als vloertegels werden gevonden. Ze waren met de gladde kant naar boven neergelegd. Waren zij na de reformatie voor de veiligheid zo verstopt?

Staties zijn de afbeeldingen van de laatste uren van het lijden en sterven van Jezus Christus. Eduard Driessen, die hier bouwde, vond ze en heeft ze aan het Bisschoppelijk Museum in Utrecht geschonken. Thans hangen deze juweeltjes van laatmiddeleeuwse beeldhouwkunst in Museum Het Catharijneconvent te Utrecht.

Afbeeldingen