Handelingen

Aalten, Ludgerstraat 64 - Zuiderkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Zuiderkerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Aalten
Provincie: Gelderland
Gemeente: Aalten
Plaats: Aalten
Adres: Ludgerstraat 64
Postcode: 7121EM
ISonneveld-index: 10820
Jaar ingebruikname: 1965
Architect: Zee, W. van der
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

Interessante moderne kerk met losstaande toren. Gebouwd als 3e Gereformeerde kerk te Aalten, na de Wester- en Oosterkerk. De Zuiderkerk is als enige van deze 3 kerken nog in gebruik door de PKN (naast de historische Oude Helenakerk),

Modern vormgegeven rechthoekige kerk naar een ontwerp van architect W. van der Zee uit Aalten. De kerk heeft een plat dak. Rondom onder de dakrand smalle ramen, waardoor aan alle zijden daglicht naar binnen kan treden. Aan één zijde zijn langwerpige ramen, waarvoor strengen van telkens vijf lampen hangen. Graffito van Harrie Dercksen naast de kansel, voorstellende de visvangst bij Tiberias na Jezus' opstanding. Op de achterwand van de kerkzaal is een schildering gemaakt door gemeenteleden naar ontwerp van Jan Haen. In deze schildering worden verschillende heilsfeiten symbolisch afgebeeld. In hetzelfde jaar is een beschildering aangebracht aan de buitenkant (straatzijde) van de "orgelbak" naar ontwerp van Jan Haen over Mozes bij de brandende braambos. Deze "orgelbak" is een naar buiten uitstekend deel van een kerkwand waarvoor zich aan de binnenzijde het orgel bevindt.

Orgel

Voor de nieuw te bouwen Zuiderkerk in Aalten werd eind 1962 de opdracht gegevens aan de firma Ahrend & Brunzema voor de bouw van een nieuw orgel. Adviseur bij de bouw was Cor Edskes. De oplevering van het instrument vond in januari 1968 plaats. Het oorspronkelijke ontwerp moest gedurende de bouwtijd ingrijpend worden gewijzigd, vanwege de ongunstige akoestiek van het kerkgebouw voor het orgel.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur