Handelingen

Alblasserdam, Dominee B. Toesplein 3 - Oud-Geref. Gemeente

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 30 apr 2019 om 07:12 (correctie)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oud Gereformeerde Gemeente
Genootschap: Oud Geref. Gemeenten in Nederland
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Alblasserdam
Plaats: Alblasserdam
Adres: Dominee B. Toesplein 3 / Zwarte Paard 20
Postcode: 2953XW
Inventarisatienummer: 01494
Jaar ingebruikname: 1988
Architect: Gunter, J.; Roos en Ros (uitbr.)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen

Geschiedenis

Aan het Zwarte Paard 20 staat de kerk van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland (OGGN, 1988, J. Gunter). De kerk werd te klein. Er is een transept aangebouwd waardoor het aantal zitplaatsen van 500 naar 700 is gebracht. Archb. Roos en Ros te Oud-Beijerland tekende het ontwerp voor de uitbreiding. En donderdag 2 maart 2006 is de kerk weer in gebruik genomen.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 31 mei 2005.

De kerk van de oud gereformeerde gemeente van Kinderdijk wordt fors uitgebreid. Het heiwerk is dinsdag van start gegaan. Vrijwilligers hebben de afgelopen weken al voorbereidend werk gedaan. Alleen de kerkzaal wordt groter. De rest van het pand, dat in 1988 is gebouwd, blijft nagenoeg hetzelfde. Momenteel zijn er zo’n 500 zitplaatsen in de kerkzaal, inclusief de plaatsen op de galerij en in de vergaderruimte. De kerk, die aan de zijkant wordt vergroot, krijgt er zo’n 310 zitplaatsen bij, met de mogelijkheid dit in de toekomst uit te breiden met nog eens 125. Na de verbouwing wordt in principe alleen de kerkzaal gebruikt voor de erediensten. Maar bij extreme drukte kan een schuifwand worden weggeschoven, waardoor mensen ook in de vergaderzaal kunnen plaatsnemen. De reden van de verbouwing is dat de gemeente jong is en snel groeit. De planning is dat de leden half december weer in het gebouw terechtkunnen. Tot die tijd worden de kerkdiensten gehouden in de Grote Kerk van Alblasserdam.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 28 februari 2006.

Ds. T. Klok zal donderdagavond de verbouwde kerk van de oud gereformeerde gemeente van Kinderdijk heropenen. De groeiende gemeente paste niet meer in het bedehuis. Daarom is aan beide zijden een stuk aangebouwd. Behalve op de begane grond, zijn er nu ook plaatsen op galerijen. Het aantal zitplaatsen is gestegen van 500 naar ongeveer 700. Indien nodig kan door het openstellen van andere ruimtes aan nog eens honderd mensen plaats worden geboden. Ook in de toekomst is er nog uitbreiding mogelijk, tot 950 plaatsen. De verbouwing van de achttien jaar oude kerk, waarbij veel werk is verricht door vrijwilligers uit de gemeente, begon kort voor de bouwvakvakantie van vorig jaar. In de tussentijd werden de diensten gehouden in de Grote Kerk van de hervormde gemeente van Alblasserdam.

Bij de verbouwing is er rekening mee gehouden dat er regelmatig gehandicapten in de dienst aanwezig zullen zijn. Naast de kerk staat namelijk een gezinsvervangend tehuis van stichting Adullam. Voor de bewoners is nu genoeg ruimte om met een rolstoel in de kerk te zitten.

De verbouwing van de kerk is getekend door architectenbureau Roos en Ros uit Oud-Beijerland. Aannemer P. van Leeuwen uit Meerkerk voerde de bouw uit.

Links

Afbeeldingen