Handelingen

Alphen aan den Rijn, Raadhuisstraat 82 - Maranathakerk

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 23 jan 2021 om 09:18 (Kaart hersteld)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maranathakerk
Genootschap: PKN Gereformeerde kerk Alphen Aan Den Rijn
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Alphen aan den Rijn
Plaats: Alphen aan den Rijn
Adres: Raadhuisstraat 82
Postcode: 2406AG
Inventarisatienummer: 00449
Jaar ingebruikname: 1888
Architect: Coepijn, W.C.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 515522

Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde kerk.

Naam vroeger Zuiderkerk. Aardige neokerk met toren. Door brand(stichting) zwaar beschadigd 1998, hersteld 1999. Vóór die brand was het interieur van deze kerk al fors gemoderniseerd. Het exterieur is, ondanks enkele moderne aanbouwen, grotendeels intact gebleven.

Na de brand van 6/7 mei 1998 in de Gereformeerde Maranathakerk is de kerk gerestaureerd. Bij de herinrichting is een preekstoel uit Leeuwarden gekocht, die oorspronkelijk afkomstig was uit de gesloopte Ned. Herv. Wilhelminakerk van Rotterdam-Feijenoord. Het nieuwe orgel is nog ouder. Het is een in 1787 in Westfalen gebouwd orgel dat in 1886 in de Amsterdamse Gereformeerde Plantagekerk (gesloopt 1927) werd geplaatst. Later verhuisde dit orgel naar de Gereformeerde Kerk van Suawoude (Fr.), waar het tot de sluiting van de kerk in 1999 heeft dienst gedaan. Daarna is het naar Alphen aan den Rijn gegaan.

Tevens kliederkerk Alphen aan den Rijn.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Gereformeerde kerk VANWEGE het orgel met hoofdwerk en bovenwerk, gemaakt ca 1790 in Westfaalse factuur. De maker in onbekend. Omdat het pijpwerk van het instrument grote overeenkomst vertoont met dat van het orgel van de Dorpskerk te Schermerhorn, komt Jacob Courtain (ca 1760-1825) als maker in beeld. Het orgel werd in 1931 in de Geref. Kerk te Suawoude geplaatst door H.W. Flentrop. In 1979 is het daar gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw te Zaandam.

Orgel

Na de brand, waarbij ook het toenmalige orgel geheel verloren ging, beschikt de Maranathakerk sinds juni 2005 weer over een volwaardig kerkorgel en nog wel één van Monumentale status! Het orgel werd gekocht van de de Gereformeerde Kerk Suawoude die inmiddels is gesloten (fusie met Hervormde Kerk) en t.b.v. de Maranathakerk werd gerestaureerd onder toezicht van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg door de fa. Van Vulpen.

Het instrument heeft in haar leven al een behoorlijke reis achter de rug. Zo is het oorspronkelijk rond 1790 gebouwd voor waarschijnlijk een kloosterkerk in Duitsland (Westfalen, Rheinland). Omstreeks 1886 is het orgel door de Woerdense orgelmaker Mart. Vermeulen in de Plantagekerk te Amsterdam geplaatst om vervolgens in 1931 naar de Gereformeerde kerk van Suawoude (door H.W. Flentrop) te verhuizen.

De maker van het orgel is nog steeds onbekend. Het is echter een bouwer geweest die zich heeft gebaseerd op de franse orgelbouwprincipes. Het geheel is vervaardigd volgens de richtlijnen van de 18e eeuwse franse monnik/orgelmaker Dom Bédos die een naslagwerk op dit terrein achterliet.

In 1999 werd het orgel gedemonteerd en overgebracht naar het atelier van de firma Gebr. Van Vulpen (Utrecht). Na een algehele restauratie is het instrument, uitgebreid met een vrij pedaal, geplaatst in de Maranathakerk te Alphen aan den Rijn

De orgelkast is gereconstrueerd en 50 cm. verhoogd, waarbij de stijlen en panelen zijn verlengd en de kappen en lijsten aangepast.

De windladen zijn niet gerestaureerd. Dat geldt ook voor de bestaande windvoorziening, bestaande een magazijnbalg met twee schepbalgen. De bestaande wellenramen zijn gerestaureerd en het koppelwalsbord is vernieuwd. Verder zijn nieuwe klavieren vervaardigd en twee pedaalkoppels aangebracht. Het pijpwerk is gerestaureerd en waar nodig verlengd en de zinken frontpijpen zijn vervangen door metalen exemplaren met een hoog tingehalte en vergulde labia.

Het Hoofdwerk is uitgebreid met een Cornet IV; tevens is een nieuwe Fagot 16 geplaatst. Op het Bovenwerk zijn de registers Aeoline D 8, Voix Celeste 8 (vanaf c) en Viola di Gamba 8 vervangen door een Prestant 4, een Terts 4/5 - 1 3/5 (waarin enig oud pijpwerk) en een Hautbois 8. Tenslotte is een nieuw vrij pedaal toegevoegd dat achter de oorspronkelijke kast is opgesteld.

Daarmee beschikt de Maranathakerk thans over een vrij uniek orgel in het Nederlandse orgellandschap, daar er niet zo veel instrumenten van deze factuur in Nederland aanwezig zijn. Het orgel beschikt over een rijke schakering aan stemmen die de mogelijkheden van het instrument zeer divers maken. Tevens is door de restaurateur een zelfstandig pedaal aangebracht dat de gebruiksmogelijkheden nog meer vergroot.

(Deze tekst is gebaseerd op een tekst die beschikbaar is gesteld door de Wijkkerkenraad Maranathakerk t.b.v. de jaarmarkt 2005).

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Bourdon 16' - Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Quint 3' - Octaaf 2' - Flageolet 1' - Mixtuur 1' 5 sterk - Cornet 4' 4 sterk discant (2005) - Fagot 16' (2005) - Trompet 8'.
  • Bovenwerk (manuaal 2): Prestant 8' - Holpijp 8' - Prestant 4' - Fluit 4' - Nasard 3' - Woudfluit 2' - Terts 4/5' bas-1 3/5' discant - Hautbois 8' (2005) - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Openfluit 8' - Speelfluit 4' - Basson 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal (2005) - Bovenwerk aan Pedaal (2005) - Manuaalkoppeling.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1. Winddruk: 65 mm. WK.

Afbeeldingen