Handelingen

Alphen aan den Rijn, Van Nesstraat 2 - Het Kruispunt

Uit Reliwiki

Versie door Waterman (Overleg | bijdragen) op 10 feb 2019 om 16:14 (cat)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Alphen aan den Rijn
Plaats: Alphen aan den Rijn
Adres: Van Nesstraat 2
Postcode: 2404AV
Inventarisatienummer: 01537 19829
Jaar ingebruikname:
Architect: Oerle, Van & Schrama
Huidige bestemming: Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) Het Kruispunt
Monument status: GeenGeschiedenis R.K. parochiekerk H. Pius X

Interessante moderne kerk. Eerste steen 28 maart 1964; consecratie 26 mei 1965. In 1998 plaatsing in deze kerk van het belangrijke Vierdag-orgel ao. 1966, afkomstig uit de (in 1996 buiten gebruik gestelde) R.K. Votiefkerk Christus Koning in Amsterdam-Watergraafsmeer. Opknapbeurt van het interieur in 2001, o.a. vernieuwing plafond en schilderbeurt. In 2002 plaatsing van enkele moderne glas-in-loodramen, dankzij een schenking.

In 2005 voornemen c.q. besluit tot onttrekking van deze kerk aan de R.K. eredienst, op termijn. Samenwerking met de Gereformeerde Kerken in Nederland (Vrijgemaakt) (afkorting "GKV"). Vanaf 2012, zo was toen de bedoeling, eigendom GKV.

Zomer 2008 is de R.K. Pius X-kerk (1963, archb. Oerle en Schrama) in medegebruik genomen door de GKV. De GKV is toen deze kerk al gaan huren van de R.K. parochie H. Pius X. Met ingang van 1 januari 2009 is dit kerkgebouw eigendom geworden van de GKV, met de R.K. parochie als medegebruiker en huurder. Het was de bedoeling, de kerk tot 2012 samen te gebruiken. Tot die tijd konden, zonodig, het bestemmingsplan worden gewijzigd en bouwkundige aanpassingen worden gerealiseerd. En tot dat jaar had de R.K. parochie de tijd om het afbouwproces af te ronden. Dit alles is van 2008 tot eind 2011 in goede onderlinge samenwerking verlopen. Zondag 20 november 2011 vond de plechtige slotviering, als R.K. parochiekerk H. Pius X, plaats.

Geschiedenis Gereformeerd Vrijgemaakte Piuskerk en, later, Het Kruispunt

In de Rooms Katholieke Kerk H. Pius X. Zomer 2008 is de RK Pius X-kerk (1963, archb. Oerle en Schrama) verkocht aan de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV), die met ingang van 1 januari 2009 eigenaar van het kerkgebouw is geworden. De GKV huurde de kerk al vanaf ongeveer begin 2008, nadat men eerder op huurbasis medegebruik had gemaakt van de Gereformeerde Goede Herderkerk. Tot eind 2011 is de kerk gezamenlijk, in goede samenwerking, gebruikt. De officiële naam van dit kerkgebouw, als GKV, was in die jaren "Pius kerk", dus niet meer de R.K. naam "H. Pius X" (naar Paus Pius X). Het woord "Pius" betekent "vroom, trouw". Later, ongeveer in 2013, heeft dit kerkgebouw alsnog de "protestantse" naam "Het Kruispunt" gekregen.

In 2015 is deze kerk verbouwd en gerenoveerd (o.a. verwijdering van de vaste kerkbanken, vervanging door stoelen). De gerenoveerde kerkzaal is op 22 november 2015 feestelijk in gebruik genomen, waarbij ook aandacht werd besteed aan het 50-jarig bestaan van het gebouw.

In de Pius X-kerk hingen in de rechter zijwand 15 kleine stenen kruiswegstaties (inclusief Statie XV De Verrijzenis). Deze zijn op zeker moment (wanneer?) uit de kerk verwijderd. Ze zijn bevestigd aan een muur bij het kerkhof van de St. Bonifaciuskerk.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 29 juli 2008.

De gereformeerde kerk vrijgemaakt te Alphen aan den Rijn heeft de Pius X-kerk van de rooms-katholieke parochie overgenomen. Het is de bedoeling dat er vergaderruimten bij deze kerk worden aangebouwd. Hiervoor is nog toestemming nodig van de gemeente Alphen. Volgens secretaris Arie Hoogervorst van de parochie is de burgerlijke gemeente bezig het bestemmingsplan in het gebied te wijzigen. Wanneer het nieuwe plan is vastgesteld, kan de procedure voor het bouwen van vergaderruimten worden doorlopen. De rooms-katholieken en de gereformeerd vrijgemaakten zijn van plan om de Pius X-kerk aan de Van Nesstraat tot 2012 de eerste tijd gezamenlijk te gebruiken. De parochie is begonnen aan een afbouwproces dat in 2012 moet leiden tot sluiting.

Afbeeldingen

De foto's hieronder zijn genomen op 19-06-2005, © JvN. Op die datum was net het voornemen bekend geworden, de Pius X kerk op termijn af te stoten. Op deze foto's zijn ook de nieuwe ramen uit 2002 te zien, alsmede het uit Amsterdam afkomstige Vierdag orgel. Sinds de renovatie in 2015 zijn deze foto's dus niet meer actueel. Het liturgisch centrum bevindt zich nu in de hoek rechts voor, bij het grote blauwe raam.