Handelingen

Amerongen, Imminkstraat 11 - De Ark (1970 - 2017)

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 19 jul 2022 om 11:22 (Geschiedenis)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Ark
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Utrechtse Heuvelrug
Plaats: Amerongen
Adres: Imminkstraat 11
Postcode: 3958CG
Sonneveld-index: 03815
Jaar ingebruikname: 1975
Architect: Ploeg
Huidige bestemming: maatschappelijke bestemming
Monument status: geen

Geschiedenis

Moderne kerk zonder toren, gebouwd als gereformeerde kerk. Vanaf ca. 2004 PKN. Als kerk buiten gebruik 2017. De PKN Amerongen houdt haar diensten sindsdien in de gotische Andrieskerk.

Het voormalige kerkgebouw wordt thans gebruikt voor maatschappelijke functies, waaronder oefenruimte voor koren.

Orgel

De firma B. Pels bouwde in 1950 een orgel voor de Gereformeerde Kerk in Overveen. Het had één manuaal en een vrij pedaal. Dit instrument werd in 1982 door Kaat & Tijhuis in een nieuwe kas geplaatst en uitgebreid met een bovenwerk, waarna het in De Ark te Amerongen is geplaatst. In 1989 verving Kaat & Tijhuis de Dulciaan 8' door een Nasard 2 2/3'. Scheuerman plaatste in 1991 een Trompet op Manuaal I, afkomstig van het Flentrop-orgel uit de Zuiderkerk in Haarlem uit 1935. Deze Trompet is uitgevoerd met koperen bekers. Scheuerman vernieuwde in 1992 het binnenwerk van de speeltafel en plaatste nieuwe klavieren. De Trompet werd als transmissie op het pedaal gedisponeerd. De speeltafel van het orgel is in 1995 twee meter verplaatst.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, d.d. 29 september 2017

De wijkgemeente Amerongen van de protestantse gemeente Amerongen-Overberg houdt al haar kerkdiensten voortaan in de (voorheen hervormde) Andrieskerk. Afgelopen zondag werd de laatste dienst gehouden in het (voormalig gereformeerde) kerkgebouw De Ark. Hervormden en gereformeerden in Amerongen vormen sinds 1 januari één gemeente. De Ark werd in 1975 in gebruik genomen als onderdak voor de in 1888 gestichte gereformeerde kerk Amerongen-Elst. Morgenavond is er in De Ark een muzikale terugblik met jongerenkoor Hatébah, de cantorij en organisten die in De Ark de kerkdiensten begeleidden. Voorafgaand aan de dienst van zondagmorgen lopen de gemeenteleden die bij De Ark hoorden samen van het kerkgebouw naar de Andrieskerk. De hervormden wachten hen onderweg op om, aldus de kerkenraad, samen „hand in hand” de Andrieskerk in te gaan voor een dienst „waarin wordt gevierd dat we werkelijk één gemeente van onze Heer zijn.”

Afbeeldingen