Handelingen

Amersfoort, Vogelplein 1 - Open Hof

Uit Reliwiki

Versie door Pa3ems (Overleg | bijdragen) op 6 dec 2019 om 17:09 (gebr)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Open Hof
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Amersfoort
Provincie: Utrecht
Gemeente: Amersfoort
Plaats: Amersfoort
Adres: Vogelplein 1
Postcode: 3815GV
Inventarisatienummer: 03838
Jaar ingebruikname: 1972
Architect: Plas, Jan Purmerend
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Tamelijk onopvallend modern kerkgebouw.

Begin 2011 is De Open Hof aangewezen als kerkgebouw van de Protestantse Wijkgemeente "De Bron" in Amersfoort, in welk kader de verderop gesitueerde Opstandingskerk buiten gebruik zou worden gesteld.

In 2011-2012 is kerkgebouw De Open Hof gerenoveerd/verbouwd. Hierbij is o.a. een schuin dak bovenop het (voorheen platte) dak van de kerkzaal gebouwd, om het gebouw meer op een kerk te laten lijken.

Tijdens deze renovatie is de (voormalige Gereformeerde) Opstandigskerk tijdelijk nog in gebruik geweest door deze Wijkgemeente "De Bron".

Orgel

Het orgel werd in 1959 gebouwd door de firma D.A. Flentrop (Zaandam) voor de Kruiskapel te Amersfoort. In 1964 werd het door Flentrop overgeplaatst naar de Opstandingskerk te Amersfoort. Bij die gelegenheid werd de Gemshoorn 2' vervangen door een Octaaf 2'. In 1990 volgde tenslotte de overplaatsing naar De Open Hof. Het betreft een serie-orgel van een type waarvan Flentrop er vele heeft gemaakt.

Dispositie:

Manuaal: Holpijp 8' - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Octaaf 2' (1964) - Sesquialter 2⅔' 2 sterk discant - Mixtuur 1⅓' 2 sterk.

Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-d1.

Afbeeldingen