Handelingen

Amstelveen, Noorddammerlaan 124 - Urbanus

Uit Reliwiki

Versie door JvN (overleg | bijdragen) op 23 feb 2018 om 07:17 (correctie /gallery)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Urbanus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amstelveen
Plaats: Amstelveen-Bovenkerk
Adres: Noorddammerlaan 124
Postcode: 1187AG
Inventarisatienummer: 05174
Jaar ingebruikname: 1888
Architect: Cuypers, P.J.H.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 8141


opname 13-11-2008 © Leon Bok


Geschiedenis

Belangrijke neogotische kerk met hoge toren.

Monumentomschrijving Rijksdienst

St. Urbanus. 1887-1888 door P.J.H. Cuypers. Vervangt een kerk uit 1805.

Driebeukige neogotische hallenkerk met transept en zeshoekige, op de 15e-eeuwse Haagse Jacobstoren geïnspireerde, toren, bekroond door een hoge spits. Belangrijk werk uit Cuypers' tweede periode, gebouwd onder invloed van onder andere de Hollandse laatgotiek. Schilderachtige, asymmetrisch vormgegeven koorpartij met sacristie en zijkapel. Tweeklaviers pneumatisch orgel in 1930 gemaakt door J. Anneessens voor de R.K. St. Annakerk te Breda, aangekocht in 2002 voor Bovenkerk. Klokkenstoel met klok van Pieter Hemony, 1672, diam. 131,5 cm en twee moderne klokken. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts, 1920, later voorzien van elektrische opwinding.

Orgels

Onderstaand artikel overgenomen van de website Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus www.vriendenbovenkerkseurbanus.nl

Het Jules Anneessens-orgel. Dit orgel is oorspronkelijk in 1930 geleverd door de Belgische orgelmaker Jules Anneessens te Menen. Het is afkomstig uit de St. Annakerk te Breda waar het op 20 april van dat jaar (Eerste Paasdag) werd gewijd. Op verzoek van de parochie in Breda werd de kas vervaardigd in Roermond, in het atelier dat onder leiding stond van Ir. Jos Cuypers, de architect van de St. Annakerk in Breda en tevens de zoon van de beroemde bouwmeester Dr. Pierre J.H. Cuypers, de schepper van de St. Urbanuskerk in Bovenkerk.

Het bestaande orgel op de tribune van de St. Urbanuskerk, dat ook uit 1930 dateert, werd al jaren niet meer gebruikt. Na de doorvoering van de liturgie-vernieuwingen na het Tweede Vaticaans Concilie, waren de koren inmiddels naar beneden verhuisd. Tevens is de toestand van de windladen zo slecht, dat restauratie zinloos zou zijn.

Na de sluiting van de St. Annakerk in Breda moest voor het Anneessens-orgel een andere bestemming worden gezocht en de plaatsing in het noordertransept van de St. Urbanuskerk in Bovenkerk bleek in meerdere opzichten een ideale oplossing. Mede dankzij externe geldwerving en de medewerking van een aantal vrijwilligers bleek aanschaf en herstel van dit orgel financieel voor de St. Urbanusparochie haalbaar.

Architectonisch past het instrument wonderwel onder het rozetvenster van het noordertransept en qua klank sluit dit laatromantische orgel, met zowel Duitse als Franse elementen, ook goed aan bij de neogotische bouwstijl en de akoestische eigenschappen van het kerkgebouw.

Het herstel van het instrument werd uitgevoerd door Toine Schreurs, die, samen met de hierboven reeds genoemde vrijwilligers, de talrijke onderdelen met zorg reinigde en herstelde en de oorspronkelijke klank aan het instrument teruggaf. Ook werden kasdelen, waarnodig nog ambachtelijk gerestaureerd en in stijl bijgemaakt. Van de drie orgels, die Jules Anneessens in Nederland plaatste, is dit, met zijn 23 reële stemmen en vijf transmissies, de grootste.

Met de plaatsing van het Jules Anneessens-orgel in de St. Urbanuskerk te Bovenkerk verkrijgt de parochie een bijzonder instrument. Dit orgel verdient het zeker om, vanwege zijn kwaliteiten, in de cultuurhistorisch passende, van rijkswege beschermde, omgeving van dit monumentale kerkgebouw, een nieuwe toekomst te krijgen, waarbij het zowel binnen als buiten de liturgie het muzikale leven kan verrijken.

Dr. Ton van Eck, adviseur Katholieke Klokken- en Orgelraad

Recente geschiedenis

Al enkele jaren, vanaf 2e helft jaren 2000, werd een restauratie van deze kerk voorbereid. Half augustus 2010 is deze kerk tijdelijk gesloten, wegens verzakkingen en gevaar van vallend gesteente, en in de jaren daarna gerestaureerd. De parochie was in deze jaren voor vieringen aangewezen op de H. Geestkerk in Amstelveen. Restauratie begonnen eind 2011. Herplaatsing gerestaureerd torenkruis en haan op 20 juni 2014. Tijdens de restauratie zijn alle banken in de kerk vervangen door stoelen.

Na wegens restauratie ruim 5 jaar gesloten te zijn geweest, is de St. Urbanuskerk op zaterdag 21 mei 2016 feestelijk heropend. De zondag daarvoor, 15 mei 2016, was de afscheidsviering van de Heilige Geestkerk.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Glas-in-loodramen