Handelingen

Amsterdam, Groenburgwal 42 - Christ Church (Anglican-Episcopal)

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 27 sep 2010 om 20:07


Algemene gegevens
Genootschap : Church of England
Gemeente : Amsterdam
Plaats : Amsterdam
Adres : Groenburgwal 42
Provincie : Noord-Holland
Jaar ingebruikname : 1827
Huidige bestemming: kerk
Naam kerk : Christ Church
Architect : Janssen, J.J
Monument-status: Rijksmonument

Geschiedenis

English Episcopal Church, (Anglicaans). Voormalige Lakenhal. Interessante kerk, met rijke aankleding.

Engelse Episcopale Kerk (1827) met neogotische voorgevel van geslepen baksteen (ongeveer de vroegste in Nederland). Van oorsprong eenklaviers orgel, in 1829 gemaakt door L. van den Brink. In 1952 door Flentrop Orgelbouw uitgebreid met een Bovenwerk en een vrij Pedaal. Alleen het Hoofdwerk valt binnen de bescherming.

Over Anglicaanse kerken in Nederland

In Nederland bestaan, buiten Amsterdam, enkele andere kerkgebouwen, die als "Anglicaanse Kerk" zijn gebouwd c.q. in gebruik zijn, met name in: Den Haag, Rotterdam, Utrecht; allemaal uiterst interessante, relatief kleine kerkgebouwen. Dit kerkgenootschap, met als officiële naam "Church of England", vaak (met name in de USA en landen van het voormalige Britse Gemenebest) ook "Episcopal Church" genoemd, is in Nederland kerkelijk verbonden met de Oud-Katholieke Kerk. Wegens deze verbinding houdt de Anglicaanse Kerk ook eigen Engelstalige vieringen in diverse Oud-Katholieke kerkgebouwen in Nederland, m.n. in Haarlem en Arnhem; daarnaast ook in andere Nederlandse plaatsen, zoals Heiloo, Eindhoven, Nijmegen, Zwolle, in daartoe gehuurde (kerk)gebouwen.

N.B. In vele Europese steden, b.v. Antwerpen, Kopenhagen, Stockholm, bevinden zich mooie Anglicaanse kerkgebouwen, meestal in neogotische stijl.


Afbeeldingen