Handelingen

Amsterdam, Mr. Visserplein 3 - Portugees-Israëlitische Synagoge

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Genootschap: Portugees-Israëlitische Gemeente
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Mr. Visserplein 3
Postcode: 1011RD
Inventarisatienummer: 05032
Jaar ingebruikname: 1675
Architect: Bouman, Elias
Huidige bestemming: synagoge
Monument status: Rijksmonument 3716

Geschiedenis

Prachtige, grote, buitengewoon belangrijke, ook internationaal unieke, historische synagoge. De synagoge is gebouwd in de periode 1671-1675. Stadsbouwmeester Elias Bouman leidde de bouw van indertijd de grootste synagoge ter wereld. Het gebouw zelf en het voorplein refereren aan de Tempel van Salomo in Jeruzalem, waarvan de Amsterdamse rabbijn Jacob Juda Leon in 1641 een houten model had vervaardigd.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Portugese Synagoge. Op door lage dienstwoningen (zie Rapenburgerstraat 195, 199 en J.D. Meyerplein 5) t.w.z. van een ingangspoort omgeven pleintje gelegen rechthoekig gebouw onder schilddak (1671-1675 door Daniel Stalpaert en Elias Bouman), de gevels geleed door lisenen en bekroond door zandstenen lijst met balustrade. Zandstenen deuromlijsting. Inwendig: driebeukig, met houten tongewelven op architraven, gedragen door zandstenen ionische zuilen. Galerijen, eveneens op ionische zuilen. Gehele inrichting (ark, biema banken, koperen kronen, kandelaars enz.) uit de bouwtijd bewaard. Zeldzaam gaaf complex. De synagoge bleef, in tegenstelling tot de Hoogduitse synagogen, in de Tweede Wereldoorlog ongeschonden.

De Snoge of Esnoge is de grootste en oudste nog gebruikte Sefardische synagoge in Europa.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 17 november 2009.

De Portugese synagoge aan het Mr. Visserplein in het hartje van de oude Joodse buurt in Amsterdam wordt opgeknapt. De restauratie van het zeventiende-eeuwse gebouw gaat in de eerste weken van december van start.

Als eerste worden de bijgebouwen onder handen genomen. De keldervloeren worden verlaagd en er komt een nieuwe fundering. In de ruimte zullen in de toekomst groepen worden ontvangen.

De begane grond krijgt een andere indeling met veel nieuwe presentatiemogelijkheden. In de laatste fase wordt de synagoge aan de buitenzijde volledig onder handen genomen en krijgt het interieur een grondige opknapbeurt.

De synagoge herbergt een collectie bijzondere ceremoniële objecten. Tijdens de restauratie worden de 30.000 gedrukte werken en 500 handschriften van de bibliotheek Ets Haim (boom des levens) ondergebracht bij de bij­zondere collecties van de Vrije Univer­siteit te Amsterdam.

Gedurende de restauratie blijft de synagoge geopend voor het publiek. De kosten voor de restauratie, zo’n 10 miljoen euro, worden gedragen door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (voormalig Monumentenzorg), de gemeente Amsterdam, de Stichting Collectieve Marorgelden, een aantal bedrijven, particulieren en de synagoge.

Externe link

Afbeelding

Exterieur

Interieur