Handelingen

Amsterdam, Nieuwe Kerkstraat 149 - Synagoge Nidchei Jisrael Jechaneis

Uit Reliwiki

Versie door JvN (Overleg | bijdragen) op 14 apr 2021 om 10:40 (aanvulling)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Genootschap: Israëlitisch
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Amsterdam
Plaats: Amsterdam
Adres: Nieuwe Kerkstraat 149
Postcode: 1018DW
Inventarisatienummer: 05045 05046
Jaar ingebruikname: 1889
Architect:
Huidige bestemming: synagoge
Monument status: Rijksmonument 2960

Geschiedenis

Synagoge, in 1889 in gebruik genomen op de begane grond en de eerste etage van een historisch woonpand, vooral voor Joden uit Oost-Europa.

Bijnaam daarom tot op heden "Russensjoel".

Na decennialange leegstand als gevolg van de Tweede Wereldoorlog vanaf 1987 weer als synagoge in gebruik, en in de jaren daarna door vrijwilligers gerestaureerd.

Door grootschalige pogroms in Oost-Europa eind 19e eeuw kwam een grote stroom joden naar Amsterdam, op doorreis naar Amerika. Een aantal van hen bleef hier uiteindelijk wonen, onder wie orthodox-religieuzen, socialisten en zionisten. Veel linkse Oost-joden waren lid van de in 1921 opgerichte Arbeiders Cultuurkring Sch. Anski, waar de Jiddische taal en cultuur centraal stonden. In 1884 richtten Russische orthodoxe joden de vereniging Nidchei Jisraël Jechaneis op (De verdrevenen van Israël zal Hij verenigen - psalm 147:2), die in 1889 in de Nieuwe Kerkstraat 149 een synagoge kreeg.

Na de oorlog stond de Russensjoel lang leeg. In 1987 nam de vereniging Nidchei Jisraël Jechaneis de sjoel na een grote restauratie opnieuw in gebruik. Er komen veel Russische en Oost-Europese joden die na de val van het communisme naar Amsterdam zijn gekomen.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Pand met klokgevel (XVIIIc).

Afbeelding